Ur DN:
Kravet på att den nya skolmaten som serveras till landets cirka en miljon grundskoleelever ska vara näringsriktig kommer efter rapporter om trötta elever med dåliga studieresultat som struntar i skolmaten och i en del fall ersätter den med godis eller snabbmat.
För den som är nyfiken på siffror i sammanhanget - ur United Minds undersökning (pdf) på uppdrag av Servera:
- 72 % av skolbarnen anger att de ofta slänger skolmaten.
- Bland de som ofta slänger skolmaten så är det främsta skälet att maten inte är god (66%).
Alldeles bortsett från att sådan lagstiftning i praktiken alltid är fullständigt värdelös så fascineras jag över problemangripandet - maten är inte tillräckligt god, släpp fokus på smak ännu mer. Skulle maten göras näringsrikare är det lika bra att de gör den med grisar i åtanke, för det är ändå de som kommer få maten till slut.
Ur artikeln i övrigt:
I den nya skollagen framgår inte exakt vad som ska betraktas som ”näringsriktig mat”. Enligt regeringens planer blir det upp till Livsmedelsverket att bestämma detta med nya rekommendationer till kommunerna. Här finns debatten om huruvida man ska äta fett eller kolhydrater som ett hinder i vägen.
Som sagt så är det inte alldeles glasklart vad som är vad i kostdebatten - ett exempel ur Sydsvenskans artikel om kostråd:
- Fettkonsumtion, främst de mättade fetterna, ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Stephan Rössner, professor, överviktsenheten vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge. På hjärtläkarnas årsmöte april 2009.
- Jag har svårt att hitta någon studie överhuvudtaget som visar att det är farligt att äta fett.
Fredrik Nyström, professor i internmedicin, verksam vid universitetssjukhuset i Linköping. På samma möte april 2009.
Sammanfattningsvis är min åsikt att det helt enkelt är nyttigt att äta och att varje person bör äta vad den mår bra av - det är inte bara för äldre det finns tydlig koppling mellan matlust och hälsa (även om kopplingen naturligtvis även finns åt andra hållet - friska personer har matlust), och skräckexemplen på fullständigt verklighetsfrånvänd matfobi är egentligen för många för att börja citera, men som ett exempel i mängden - ur SvD:
Barn [mamman som ställt frågan undrar å sin 15 månader gamla sons vägnar] behöver extra energi, och det får du lättast via fett. Men det är lite för mycket mättat fett i standardmjölk så därför rekommenderar vi, och Livsmedelsverket, att ge en extra tesked (fem milliliter) flytande margarin eller rapsolja per portion till lunchen exempelvis.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar