fredag 9 januari 2009

Allt om barn om skrämselmyter

Jag har hänvisat till Allt om barn några gånger tidigare, i stort sett samtliga gånger för att jag upplevt dem för alarmistiska. Därför känns det positivt att få länka till dem för att de sakligt tar sig an klassiska skrämselmyter.

Senast i serien är mask i magen av snö:

– Nej, man får inte mask i magen av att äta snö, åtminstone inte av ren snö. Jag har själv, under mina 40 år i yrket, inte hört talas om något sådant eller läst någon studie som visar att så är fallet, säger [Karl-Johan Lidefelt, överläkare, akutmedicin för barn] till AlltomBarn.se.

Tidigare i serien:

- Nej, det finns inga som helst belägg för [att ögonen fastnar om man tittar i kors], säger Jan Ygge, professor i barnögonsjukdomar vid Karolinska institutet, KI.

- Jag fick lära mig [att man får kramp av att bada direkt efter maten] som liten, så då borde det väl ligga något i det (skratt). Men nej, det finns det inga vetenskapliga belägg för det, säger Per Sandstedt, läkare och verksamhetschef vid Sachska barnsjukhuset i Stockholm.

- [Att tuggummi skulle stanna i magen i flera år om man skulle råka svälja det] stämmer inte alls. Tuggummi bryts ner, precis som annan mat, säger Per Sandstedt, läkare och verksamhetschef vid Sachska barnsjukhuset i Stockholm.

- [Att läsa i mörkret] är faktiskt helt ofarligt, säger Jan Ygge, professor i barnögonsjukdomar.

- [Att vindruvskärnor skulle fastna i blindtarmen] är ytterst osannolikt. Det finns en teoretisk risk att små föremål, exempelvis en vindruvskärna skulle kunna blockera ingången till blindtarmen och orsaka en inflammation, men risken att det verkligen skulle hända är obefintlig [säger Katerina Hanséus, verksamhetschef vid barnkirurgen på Universitetssjukhuset i Lund].

– Nej, jag har aldrig stött på någon studie som visar på [att barn blir hyperaktiva av socker]. Och fanns det vettiga vetenskapliga undersökningar kring detta borde jag ha hört talas om dem, säger Sara Ask [legitimerad dietist på Karolinska Universitetssjukhuset] till AlltomBarn.se.

Jag hade faktiskt aldrig hört talas om det där med vindruvskärnorna, och jag hoppas åtminstone att de flesta förstått att det här var myter sedan tidigare, men oavsett vad så är det ett berömvärt initiativ, särskilt som tidningens läsare gissningsvis är ett larmskrämt segment.

2 kommentarer:

Jonathan sa...

På samma tema:

Penn & Teller s6e08: Stranger Danger

Alltid varför sa...

Jonathan: Ja, det är ett i mängden av suveräna Bullshitprogram. Visserligen är de bitvis väl effektsökande och lite slarviga, men sammantaget är det en av de absolut bästa serierna på tv.

Jag har inte hittat något om ifall det blir en sjunde säsong, men de har kvar bland annat kvar tv-spelsvåld, transfetter, mattillsatser och märkliga sexförövarlagar, så det borde finnas nog med ämnen för minst en säsong till.