söndag 2 november 2008

Majlard om kampsport, igen

Jan Majlard är en av relativt få personer som förärats en bloggetikett av mig, och han fortsätter oförtrutet försvara den på sitt fullständigt oefterhärmliga vis:

Men med samma etiska måttstock – hur kan en avart som MMA (Mixed Martial Arts) vara tillåten sedan maj 2007? Utövarna gör upp i en bur och slåss som på stenåldern med fötter, knän och armbågar. En illa åtgången tävlande måste banka med handen i golvet för att domaren ska ingripa.

Naturligtvis kan även domarna, läkarna och ringhörnan stoppa matchen (och utövaren kan dessutom ge upp muntligen eller klappa med foten, för den delen) - MMA är en sanktionerad och relativt skadebefriad idrott, som dessutom är i kraftigt uppsving i popularitet i stora delar av världen. Dessutom går matcherna lika ofta i ring som i bur, ifall man nu skulle fastna just vid buraspekten (buren är praktisk då matcher i ring ofta tappar tempo då deltagarna hindras av repen).

Travis Fulton har 244 noterade MMA-proffsmatcher (varav 45 förluster), och har fortfarande hälsan i hyggligt behåll, vilket vore en smula svårt att genomföra ifall MMA vore de gladiatorspel som Majlard antar att de är.

Jag förstår naturligtvis att alla sportjournalister inte kan intressera sig för samtliga idrotter, men det skulle vara fullständigt omöjligt att döma ut en bollsport efter egenpåhittade regler och utan att ha sett en match, och detsamma borde självfallet gälla även kampsporter.

Och sedan:

För att inte tala om Taekwondo som borde kläs i sparkdräkt efter skandalen vid OS i Kina då en deltagare ju tappade besinningen och sparkade en domare i huvudet.

Nej, Ángel Matos som utförde handlingen borde bestraffas för något som inte har det minsta att göra med taekwondon. Och så har skett - han är avstängd på livstid. Och angående Majlards tidigare undran gällande taekwondons brutalitet så blev resultatet från OS en nedslagning (herrar, damer) under sammanlagt 152 matcher.

Jag har svårt att begripa avskyn inför kampsport, särskilt som Majlard via sitt boxningsintresse uppenbarligen sett att folk inte imploderar vid kroppskontakt och även skriver: "Ingen funderar väl på att halvera ett maratonlopp eller en motocrosstävling på grund av hälsoskäl? Det står individen fritt att spänna bågen.", men jag antar att han byggt sin syn på kampsport på att betrakta Van Damme-filmer som dokumentärer:


Såväl David Bielkheden som Per Eklund vann för övrigt sina matcher vid UFC 89. Galan sågs av runt 3,4 miljoner personer enbart på Spike TV, och svenska medier skrev så vitt jag hittar exakt noll tecken om det.

Inga kommentarer: