måndag 3 november 2008

Femtonfalt på tio år

Ur DN debatt:

Enligt förre EU-kommissionären Franco Frattini ökade antalet sidor med barnpornografi på internet med 1 500 procent mellan åren 1997 och 2007.

Jag är visserligen övertygad om att siffran är en uppblåst skrämselsiffra, lösningen de föreslår känns korkad och de borde kunnat hitta någon trovärdigare källa än Franco Frattini, men återigen känns det mer centralt hur retoriken är så uppenbart riktad till den nätointresserade publiken. 

Internet är centralt i världen idag, och det är måhända svårt att tänka sig ett samhälle utan det, men 1997 var internet blott i sin linda - Google existerade inte, Wikipedia var fyra år från att grundas, och till och med fildelningspionjären Napster var några år från att skapas. Aftonbladet mer än 40-faldigade sin besöksstatistik mellan 1997 och 2005.

Så, bekymret med barnporren verkar inte direkt ha förvärrats drastiskt ens om man lutar sig mot de mest paniska av siffror - alldeles då bortsett från diskussionen kring effekter av ökat utbud av våldsskildringar och allt annat diskussionsvärdigt (NSFW!) kring fenomenet.
Doug Stanhope om nätpedofiler:

Inga kommentarer: