måndag 10 november 2008

Byflickan som var en stadspojke

Jag minns när jag som barn antog att konkurrensen om jobben hos tidningsdrakarna måste vara så mördande att de som jobbar där utgör den yppersta eliten.

Sedan växte jag upp och insåg att så definitivt inte var fallet. Den kinesiska byflickan med 16 tår är en rak rewrite (vilket de dock anger). Barnet var däremot en pojke, trots den rosa attiraljen, och precis som åtminstone två gånger tidigare bara gällande Kina så har journalisten missat att 'by' betyder stad.

Andra källor tvivlar även mer kring ifall "massiva föroreningar" verkligen orsakat missbildningen ("Doctor said this might have something to do with genetics or environment pollution"). Missbildningen kan naturligtvis bero på just föroreningar, men det är också så att det årligen kommer födas barn av alla tänkbara slag i ett land med drygt 1,3 miljarder invånare, och bakgrunden till olika syndrom är alltid närmast oöverskådlig.

Exempelvis vore det intressant att se vad hoppfulla mödrar inmyndigar i ett land med enbarnspolicy, reglerad fertilitetsmedicin och naturläkemedelstradition. Min gissning är åtminstone att produkter betydligt skadligare än insjöfisk och mögelost inte är alldeles sällsynta.

Inga kommentarer: