tisdag 18 november 2008

Greiders chockdoktrin

Göran Greider skriver en kolumn i Aftonbladet om hur vänstern nu bör nyttja finanskrisen, och anger bland annat Kris i befolkningsfrågan som ett gott exempel för vad som göras kan (Mattias Svensson har skrivit om den boken här, här och här och sammanfattar den som "en ideologisk hotbild som inte stämde med verkligheten, och på vilken lösningen skulle vara steriliseringar, förmynderi och statlig planering av hela tillvaron"). Greider hänvisar även till Roosevelts New Deal, även den ifrågasatt.

Så först Rahm Emanuel och nu Göran Greider med chockdoktrinsretorik, alltså. Det vore intressant att se även de som hyllade Kleins bok nu ge sig in i debatten kring hur kriser bör hanteras - är det rätt med chockdoktriner så länge man önskar genomföra vänsterprojekt?

(Ur min synvinkel är för övrigt hela Kleins grundtes att kriser skulle användas till liberaliseringar fullständigt häpnadsväckande verklighetsfrånvänd, särskilt då alla har 11 september med patriot act med mera i färskt minne. Greider hamnar alltså rätt då han vädrar möjligheter till frihetsinskränkningar och generella tillbakavridningar.)

Inga kommentarer: