lördag 15 november 2008

Och så var det dags för Lidl-bashing igen

Någon anställd på Lidl tröttnade på att behöva städa upp efter att hemlösa rotat igenom deras sopor, och förverkade därför den kastade maten genom att hälla ett Klorinliknande medel över den.

Lidl, som blivit polisanmälda, kommenterar det med att säga att det inte är något de förespråkar eller tillåter.

Och nu är det återigen dags för en sådan där ifall-undran som jag antar att en och annan finner fullständigt ointressant, men jag har svårt att tro att en sådan artikel skulle bildsatts motsvarande ifall det gällt exempelvis en Ica-butik:
Sedan är ordvalet också tydligt, rengöringsmedel är närmast per definition olämpliga att förtära, och utskrivandet av ordet "giftigt" kan därför enbart göras i syfte att leda tankarna till förgiftning snarare än förverkan. Natriumhypoklorit är ett ämne med kraftig klorlukt som dessutom bleker vad det kommer i kontakt med, så hade personalen verkligen velat förgifta någon så gjorde de ett uselt vapenval. Och skulle det nu vara så att folk stjäl klorstinkande, blekt mat så känns det som att det snarare är välfärdsstaten än Lidl som brustit. Men eftersom artikeln inte nämner något om att någon behandlats för frätskador så kan man gissningsvis anta att soporna förblivit oätna.

Och angående att Lidl borde skänka bort maten snarare än förverka den så nämner deras representant redan i artiklarna att det är (paternaliserande) lagstiftning snarare än Lidls önskan som förhindrar sådant.

Samtliga tidningar (SvD, Dagen, Aftonbladet) följde dock Mittis inslagna bana i stort sett ordagrant, och detsamma gjorde samtliga bloggar. Så mycket för medial mångfald.

3 kommentarer:

Claes-Yngve Feltmark sa...

Skönt att se att någon resonerar normalt. Ofta möter jag argument som "LiDL säljer tysk mjölk" eller "LiDL säljer tyskt kött, vilket säger mer om personen än LiDLs varor.

C20 sa...

Det är ändå bara så förjävla snålt - slängd mat kan dom ju inte tjäna något på iallafall och jag tror knappast dom som rotar i soporna har råd att gå in i butiken och köpa maten istället.

Dessutom är det ju inte alltid bara hemlösa som riskerar förgiftas:

http://sydsvenskan.se/skane/burlov/article384877/Femaring-hittade-mus-i-juicen.html

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3673289.ab

Jag har tröttnat på den där butiken - dom är dessutom t o m ofta dyrare än t ex Willy's eller Coop forum, iallafall på det jag brukar handla (om man inte vill köpa deras egna sunkiga märken - t ex juicen i exemplet ovan)

Alltid varför sa...

C20: Och vad gör de andra livsmedelskedjorna med sina sopor?

Här har du för övrigt lite andra möss i matvaror:

- Mus i baguette (jo, jag ser ordvitsen)

- Mus i chipspåse

Sedan ställer jag mig tveksam till att det är en mus i Lidl-juicen - ingenting möglar när det väl kommit i det vakuumförpackade paketet, så det såg ut på samma sätt när det kom i paketet som när det kom ur. Min gissning är att det är en möglig apelsin på bilden (vilket naturligtvis också är äckligt).