tisdag 13 november 2007

Johan Norberg-rapport om globalisering

Johan Norberg har på uppdrag av Globaliseringsrådet sammanställt en rapport om globalisering. Rapporten finns här (pdf, 104 sidor), en 90-minutersdebatt mot Johan Ehrenberg finns här. Norbergs blogginlägg gällande rapporten finns här och hans inlägg om debatten med Ehrenberg finns här.

Rapporten är välskriven och välargumenterad, precis som allt annat Norberg skrivit, och debatten med Ehrenberg är även den intressant, även om Ehrenberg är alldeles för svag för att ge Norberg någon match.

Ett frågetecken kring rapporten har jag dock - påståendet att elva av de tolv varmaste åren sedan 1850 varit sedan 1995 antar jag baserar sig på de siffror Steve McIntyre korrigerade. Efter korrigeringen inträffade istället tre av de fem varmaste åren i USA före 1935. Jag vet inte vad rättningen innebär för hela världens resultat, men troligtvis ändrar den något på även de siffrorna.

Sammanfattningsvis är det naturligtvis ett minimalt påpekande, och rapporten är intressant läsning oavsett politisk ståndpunkt och tidigare kunskap.

2 kommentarer:

Aewheros sa...

"...även om Ehrenberg är alldeles för svag för att ge Norberg någon match."

Var ju knappast en kraftmätning. Tror snarast du menar att du personligen håller med Norberg. :P

Själv tycker jag att Norberg lämnade de flesta av Ehrenbergs argument obesvarade. Vilket är som sig bör, då mycket av vad de båda sade handlade om vad som fungerar bra och vad som fungerar dåligt. Då handlar det ju inte längre om argument utan om vetenskap... och vad som verkligen fungerade får man se i framtiden.

De var ju förvånande överens om målen i alla fall. Men oeniga om vilka medel som fungerar bäst.

Alltid varför sa...

Jo, visserligen håller jag med Norberg mer, men jag hade väntat mig mer av Ehrenberg då han intressant nog släppt en släppt en ekonomibok och dessutom borde vetat precis vad Norberg skulle komma med för typ av argument och var Norberg står kring olika samhällsfenomen.

Tyvärr blev debatten nu för mycket påstående-svar-nytt ämne, och jag tror att exempelvis Ali Esbati hade varit nog förberedd för att följa upp med ytterligare följdfrågor (exempelvis hade det varit intressant med mer debatt kring löner kontra vinster).

Det är definitivt intressant att de var överens om en del, men det kändes märkligt att den typen av diskussion förvånade Ehrenberg. Jag tror att delar av vänstern mer och mer kommer upptäcka att det är liberalismen snarare än socialdemokratin som står dem närmast.