onsdag 28 november 2007

Och så var det könsroller igen

DN skriver om Frida Östberg, med rubrikerna Östbergs fysik ska leda till OS och Frida har vinnarskalle.

Några citat ur texterna:

- Jag har jobbat otroligt hårt för att få den här kroppen.
- Hon är ett riktigt kraftpaket, det är ingen som flyttar på Frida.
- Förut var jag rädd för att se muskulös ut, nu tycker jag bara att det är häftigt.
- Ska man vara bra på fotboll eller ska man ha slanka ben?

Sedan nämner hon av någon anledning att hon tycker om att sminka sig inför matcherna, och naturligtvis blir det då en sminkbild (precis som med Eva Birath) - med klargörande bildtext för säkerhets skull - som får symbolisera fysiken och vinnarskallen.

2 kommentarer:

Leffe sa...

Det är jäkligt svårt sådant här - jag reagerade också på den där bilden med frågan "varför inte fokus på sporten?"

Men... det är ett problem idag att "traditionell kvinlighet" måste tvättas bort i sportsammanhang - men "traitionell manlighet" ses som självklart.

På ett plan är det bra att Frida visar att man kan vara tjej och stenhård idrottare - att sporten inte är könlös och att smink före match är lika ok som "slutspelsskägg". Samtidigt är det trist om det sekundära dränker det primära, sporten. En svår balans och DN lyckas väl bara halvbra?

NonTelly sa...

Vad i "traditionell kvinnlighet" har någonting med fotboll att göra? Andra idrotter - som exempelvis dans och gymnastik - utövas helt annorlunda beroende på kön, men fotboll går ut på att göra fler mål än motståndarlaget - oavsett kön. Det kan måhända kallas könslöst, men vad skulle vara alternativet?

Och Frida är precis lika mycket tjej oavsett om hon sminkar sig eller föredrar att vila upp med en grovsnus inför matcherna.