tisdag 6 november 2007

Könsrollerna sitter hårt

SvD skriver om Eva Birath, tydligen Sveriges äldsta kvinnliga kroppsbyggare.

Reportaget är uppenbart gjort för att belysa könsroller, och det är talande när Eva Birath till att börja med tycker sig behöva förklara att hon fortfarande upplever sig vara kvinnlig trots alla muskler men att hon sedan tycks komma på att hon uppskattar samma saker hos kvinnor som hos män.

Men kanske är det ändå mest talande att fotografen trots reportagets vinkel väljer att komplettera hantelbilden med en sminkbild. Samma sak är närmast stående - Malin Moström i klänning, Josefine Öqvist viker ut sig för att visa att man inte behöver få kraftiga ben för att man spelar fotboll, fantastiska Ida-Theres tycker att det är kul att motbevisa att folk tror att dambrottare ser ut på ett visst sätt, och så vidare i all oändlighet. Det är visserligen framsteg att könsrollerna breddas, men det är tråkigt att fokus så lätt tappas. Jag är dock positivt överraskad att hon fått så många positiva kommentarer i kommentarsfälten.

Sammanfattningsvis så är kvinnligt och manligt förlegade ord, och kvinnor ska inte behöva be om ursäkt för sitt utseende mer än män - det är inte särskilt mycket svårare än så.

Inga kommentarer: