onsdag 14 november 2007

50-årsjubileum för Och världen skälvde

Jubileet för Och världen skälvde sammanfaller såväl med släppet av Bioshock (influerat av Och världen skälvde) som med informationen att Angelina Jolie och Brad Pitt (båda gillar uttryckligen Rand) kommer vara med i filmversionen.

Boken är en klassiker som förtjänar att läsas av så många som möjligt - även om alla utseendebeskrivningar och delar av kvinnoporträtten känns något utdaterade (vilket inte är särskilt märkligt med tanke på att boken släpptes 1957) - och förhoppningsvis medför Bioshock och filmen att fler tar sig tid att plöja igenom de ungefär 1200 sidorna och betrakta världen på ett nytt sätt.

Jag har dock svårt att se hur de ska lyckas göra bra film av Och världen skälvde - det ska exempelvis bli intressant att se hur de löser alla tal - och sett till filmatiseringen av Urkällan så får nog tipset bli att läsa boken innan man ser filmen. En hel del vad jag anser vara centrala delar av boken saknas helt i filmen och jag föreställde mig Dominique Francon på ett helt annat sätt än regissören tycks ha gjort.

Urkällan:


Roarks försvarstal:

Inga kommentarer: