tisdag 25 augusti 2009

Televerksamhet 1998-2008

Alltid läsvärde Erik Starck på Skiften skrev nyligen om kommunikationsutvecklingen - ur inlägget:

Man minns knappt hur det var men förr i tiden (för sisådär 10 år sedan) så ringde vi inte till personer utan till platser. Sedan hoppades man att personen man sökte befann sig på den plats man ringde till. Detta var det naturliga sättet att använda en telefon. Man ringde från en vägg till en annan.

Och av detta följer naturligt att ifall någon exempelvis missade bussen eller väntade vid fel hörn så resulterade det i att den andre fick ägna åtminstone någon halvtimme åt förgäves väntan före oundviklig hemgång i ogjort ärende, och skulle man leta upp någon som inte befann sig i hemmet fick man helt enkelt försöka spåra vederbörande genom att ringa i tur och ordning till de ställen de besökt. Mobiltelefonen revolutionerade lindrigt talat samhället, och dessutom har nätbaserade tjänster ytterligare drastiskt förändrat kommunikationslandskapet.

Det kan därför vara intressant att se hur telefoninyttjandet förändrats sedan dess - statistik från SIKA (xls) [diagrammet klickbart för förstoring]:Fasta telefoniabonnemang per capita har alltså minskat med 28 procent de senaste tio åren. Den siffran är dessutom uppblåst då ADSL-abonnemang i stort sett kräver att man även har fast telefoni - vilket om inte annat märks på att trafikmängden minskat ännu mycket snabbare än abonnemangssiffran.

Mobiltelefoninyttjandet har ökat kraftigt, men från en betydligt lägre nivå än den fasta telefonin, vilket märks på att den totala samtalsmängden minskat med runt 30 procent sedan 2000.

SMS-användandet har formligen exploderat senaste åren, medan MMS-användandet var för obetydligt för att ens beredas plats i diagrammet.

Var kommunikationen tar vägen härifrån har jag självfallet inte den blekaste aning om, men det ska bli intressant att se vad exempelvis Google Wave - "vad e-post hade varit ifall det uppfanns idag" - gör för den framtida utvecklingen:

(Direktlänk)

Inga kommentarer: