lördag 15 augusti 2009

"Ordningsförseelse" och "oschysst" var orden

Ordningsförseelse är ett nytt ord i min vokabulär, men bör i stort betyda brott mot Ordningslagen - alltså exempelvis att "inom ett område som redovisas i detaljplan anordna en sådan allmän sammankomst utomhus eller offentlig tillställning som det inte krävs tillstånd för enligt 4 §" utan att anmäla det eller att utan tillåtelse täcka ansiktet vid demonstration.

Oschyst (så stavas det) är dock ett ord jag känner till - några exempel från snabb googling:

Jag tycker att det är oschyst mot djuren [med hundkläder] om dom inte verkar gilla det.

Men säger Moderatorna att man ska sluta skicka onödiga meddelanden via det blåa frågetecknet så får man sluta och dessutom så tycker jag att det är oschyst att blockera ut Roger, även om han är en bott eller inte.

Men det är oschyst att krypa bakom fina principer och smita undan ditt ansvar när du har en medarbetare som uppenbarligen behöver tydligare styrning och mer kontroll.

Och så båda orden i samma stycke - kammaråklagare Rolf Hillegren i SvD:

– När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse, säger han.

Inga kommentarer: