onsdag 8 april 2009

Falukorven, igen

Jag skrev tidigare om falukorven:

[Efter att falukorven namnskyddats att innehålla 40 procent kött] rullade naturligtvis världen och marknadsekonomin vidare, och exempelvis innehåller Scans vanliga falukorv idag 58 gram kött, medan den dyrare Deli-korven innehåller 68 gram kött. Regleringen var alltså fullkomligt överflödig, och bidrog gissningsvis snarare till att hålla kvar en lägre kötthalt onödigt länge, men vem kommer väl ihåg sådan oro något decennium senare?

Aftonbladet fyller nu på debatten - ur artikeln:

Sammanlagt sätter vi i oss 30 000 ton falukorv på ett år. Men man får ganska mycket vatten för pengarna, och köttandelen är så låg i en del produkter att de inte skulle ha kunnat klassas som korv i särskilt många andra länder.
/.../
Coop X-tras falukorv har legat just på denna undre gräns, men kötthalten har nu höjts till 50 procent. Trots kvalitetsförbättringen är dock detta en av de falukorvar på marknaden som håller lägst kötthalt.

Falukorven, namnskyddad för att inte utlänningarna skulle dra dess stolta namn i smutsen (och som tvingade lågprisalternativen att byta namn till exempelvis Lantfalu och Lördagskorv), hade alltså inte ens fått kallas korv i andra länder, och trots att Coops falukorv numer innehåller 25 procent mer kött än vad som behövs för att nå namnskyddsstandard så tillhör den marknadens bottenskikt.

Mats-Eric Nilsson, matalarmismens fanbärare och tydligen med frikort till Aftonbladets nyhetssidor hittar dock självfallet sin vinkel även på detta faktum: "Korven är fylld av vatten" blir rubriken, men eftersom den sedvanliga vinkeln att det var bättre förr blir än mer omöjlig än vanligt, även med hans mått mätt, så får han hålla sig till vaga antydningar som "kemiska ämnen som tidigare inte var tillåtna" och "sedan länge är det grisköttet som dominerar". Och sett till blogg- och artikelkommentarer lyckades han sedvanligt bra med den vinkeln.

Falukorven har alltså aldrig varit ens i närheten så bra som idag, och den är dessutom fortfarande billig. Men frukta icke, barnfamiljer i fortsatt tvivel - Mats-Eric erbjuder fullgott alternativ:

Falukorven får ofta symbolisera det verkligt plånboksvänliga, men det finns minst lika billiga och nyttiga alternativ. Exempelvis brukar ett kilo strömmingsfilé normalt ligga på cirka 60 kr medan falukorven kostar 55-75 kr kilot beroende på kvalitet.

Inga kommentarer: