lördag 1 december 2007

Johan Norberg i SvD och Expressen

Alla andra har redan kommenterat Johan Norbergs artiklar i SvD och Expressen, så jag tänkte mest skriva om det för att ha länkarna tillgängliga när jag behöver dem, men han ska sannerligen ha all kudos i världen för att han lyckas framställa självklarheter som just självklarheter istället för att linda in sig i ursäktande resonemang.

Några exempel:
Det är när ingen äger skogsmark eller fiskerättigheter som resultatet blir rovfiske och skogsskövling, och vi får motsvarande problem med ozonlager och klimatsystem som inte kan ägas. Lösningen är att den som gör sig skyldig till utsläpp och föroreningar måste kompensera dem som skadas.

Det är nämligen välståndet som har gjort det möjligt att minska miljöproblemen. Det gäller främst traditionella miljöhot som osäkert vatten och matlagning med kol och ved som gör att inomhusluften för ett par miljarder människor är farligare än utomhusluften i världens mest nedsmutsade städer. Fortfarande dör mer än tre miljoner människor varje år av förindustriella miljöproblem. Tillväxt och elektricitet räddar liv.

Det finns mängder av alternativa energikällor och drivmedel som skulle kunna accelerera energiintensiteten. Men än så länge är de alldeles för dyra för att vi ska ha råd att använda dem i global skala. Vad är lösningen om något är för dyrt? Tillväxt som gör att vi får råd med det och teknisk utveckling som gör det billigare.

Sedan håller jag inte självklart med honom om att koldioxidskattens effektivitet, och jag är tveksam till att det är fler naturkatastrofer nu än tidigare, men han är fullständigt knivskarp i resonemangen, och det är ingen slump att det bara är positiva bloggkommentarer till hans SvD-inlägg - han lämnar helt enkelt inte rum för kritik trots att han formligen bombar ur sig fakta kopplade till grundläggande ideologi.

Johan Norberg är fantastisk och en av de absolut mest drivande i att få folk att förstå vad som gör världen bättre.

Inga kommentarer: