Nedan en redogörelse för hur man - med vad som verkar vara ungefär samma regelverk som Thomas Thwaites med brödrosten - egenproducerar en måltid - via Treehugger:
(Direktlänk)
Och angående hur resurseffektivt det är så är Treehuggers "I have little doubt that the carbon footprint of the meal shown above is considerably higher than many store-bought feasts" alldeles väldigt i försiktigaste laget - marknadsekonomin är så oerhört mycket effektivare än vad de allra flesta verkar greppa; för att ta några tidigare nämnda exempel i mängden så kostar det exempelvis blott tio öre att frakta ett kilo ris över halva jordklotet, och den totala kostnaden (inklusive transport) är för kortfibrig pappersmassa från Brasilien lägre än enbart virkeskostnaden för svensk massa.
Jag håller dock med Treehugger om att "there is still much value in doing things for yourself" - nämligen att få upp ögonen för hur berikande handel är och att självhushåll innebär extrem fattigdom.
Jag håller alltså helt och till fullo med Rob Lyons (via Dick Puddlecote):
But while every national culinary tradition has
something to applaud, such traditions are the product of limits. They
come about because different foods work best in different climates and
circumstances. While much of the pleasure of eating out or travelling is
in discovering new foods, combinations and methods, chefs should never
be beholden to tradition any more than national and regional cultures
should be preserved in aspic. While you rightly say that chefs can
‘serve as an important bridge with other cultures’, ultimately there
should just be one great body of culinary practice and ingredients - the
world - from which everyone can share, and mix-and-match to find
pleasurable new experiences.
Och jag håller med Charles Kenny (via Reason) om att genmanipulation generellt är bra, att närproducerat generellt lämnar en hel del att önska, att det är bra att afrikanska länder exporterar mat till resten av världen och att ekologiskt jordbruk i stort är ohållbart:
If you want to do
the right thing, give up on locavorism and organics über alles and become a
globally conscious grocery buyer. This should be the age of the "cosmovore" --
cosmopolitan consumers of the world's food.
Jag håller dock självfallet även med Cornucopia? (där även kommentarerna är läsvärda) om att livsmedelstillverkning är tydligt bootleggers and baptists-osande sönderreglerat - vilket alldeles grundläggande missgynnar småskalighet - och att det på alla sätt och vis är självklart att göra en kraftig översyn på den fronten. (Jag förstår dock inte slängarna mot gårdsförsäljning av alkohol eller varför det enbart skulle vara tillåtet att sälja till slutkund.)
Tidigare inlägg på temat: Närproducerat (bloggetikett)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar