måndag 12 september 2011

Och sedan kom de för HP-såsen

På alldeles exakt samma sätt som folkhälsomaffian inte kunde lämna något så perfekt som Heinz ketchup i fred så har de nu också saboterat HP-såsen - från Daily Mail:

The previous version of HP Sauce contained 2.1g of salt per 100g. The new version contains 1.3g – but fans claim the change has come at a high price. They say it just doesn't taste the same. 
/.../
Heinz made the changes after signing up to the Coalition Government's Responsibility Deal, a programme of targets for reducing the level of fats and salts used by food manufacturers. The key pledges include an agreement to reducing salt in food so people eat 1g less per day by end of 2012.

Precis som i fallet med ketchupen så har receptet varit orört i många decennier (116 år i HP-såsens fall), vilket alltså innebär att receptet är perfekt, och precis som med ketchupen så finns redan även en HP-sås med reducerad saltmängd på marknaden.

När det pratades om att gå med i EU så var en anmärkningsvärt stor fråga vad som skulle hända med falukorven och andra traditionellt svenska livsmedel med den fria rörligheten - skulle de där bananländerna kunna ge ut vad som helst under våra stolta fanor? Några decennier senare vet vi att svaret blev att falukorven blev bättre än någonsin tidigare (1, 2) men att förbuden mot allt som inte är fullständigt sterilt och strömlinjeformat hindrar dem från att produceras - ett exempel är surströmmingen, som EU vill förbjuda; Christofer Fjellner tar föredömligt fajten (även om jag självfallet tycker att han alldeles för långt accepterat folkhälsodiskursen):

I norrland finns det en del som äter mycket strömming, och just dessa är i riskzonen. Men, och det är ett viktigt men, vi pratar om ett par tusen i ett helt land. Livsmedelsverket konstaterar att kostråden i stort fungerat väl. Att stänga ner fisket, riskera att bli av med surströmmingen och en bit av ett kulturarv är helt enkelt inte i proportion med det man kan uppnå. Bättre hade varit om Livsmedelsverket försökte nå de som inte följer kostråden och informera dem.

Man jagar inte mygg med kanon. Och det är lite vad som man bör tänka på inte bara i denna utan många andra politiska debatter. En tysk socialdemokrat lyfte frågan ”Hur Sverige regering kan ha rätt att förgifta Europas folk?”. Den typen av överdrifter ser man tyvärr lite för ofta.

Och skulle någon sedan undra vad exempelvis en varmkorv egentligen är så har Kalifornien definitionen - från Inertia Wins:

“Hot dog” means a whole, cured, cooked sausage that is skinless or stuffed in a casing, may be served in a bun or roll, and is also known as a bologna, frank, frankfurter, furter, garlic bologna, knockwurst, red hot, Vienna, or wiener. 
 
Det må ligga i samhällsandan att skrocka när tjockisarna, rökarna, kampsportarna, nätpokerspelarna och de där andra sätts åt, men snöbollen rullar sedan länge och ditt intresse är med all sannolikhet precis runt hörnet - samtidigt som byråkratin kväver företagandet.

(Via underdogs bite upwards)

Tidigare på temat:
- And then they came for the ketchup
- Om oro för marknadsekonomins sortiment
- Falukorven, igen

Inga kommentarer: