måndag 16 juni 2008

TV-tips

"De 20 farligaste drogerna" sänds idag klockan 20:00 på SVT 2 - en BBC-dokumentär baserad på en undersökning jag nämnt tidigare.

Dokumentären är fortfarande bitvis drogalarmistisk, men den placerar åtminstone alkohol och tobak i topp 10, vilket är långt mer än nog för att drastiskt skilja sig från SVT:s övriga rapportering kring droger.

Och skulle någon tycka att det är stenålder att behöva passa tider så finns dokumentären naturligtvis på Google Video - man missar dock då den med all sannolikhet folkskolande efterdebatten:

(Direktlänk)

4 kommentarer:

Jonathan sa...

Bra dokumentär. Men är inte skadlighetsbegreppet lite problematiskt? Den tredje punkten för bedömningen var ju "harm to society", vilket ju definitivt är en kollektivistisk, felaktig syn på hur aker och ting förhåller sig.

NonTelly sa...

Jonathan: Jo, skadlighetsbegreppet är uppenbart problematiskt, men där debatten befinner sig i nuläget finns det nog ändå fog för den frågeställningen.

Det finns helt enkelt inget fog för att inte tillåta exempelvis marijuana när alkohol är tillåtet, och jag tror att det i nuläget kan vara bra att åtminstone lufta det rena faktumet innan man angriper kärnfrågan - individens rätt till sin kropp.

Jonathan sa...

Sant.

Jag blev även lite förvånad av att se att LSD rankades förhållandevis lågt. Jag trodde att det hette syra av en anledning.

NonTelly sa...

Ja, de fysiska effekterna av LSD är visserligen små, och det är så gott som omöjligt att överdosera och inte beroendeframkallande (eller vanligtvis ens lockande att nyttja regelbundet). LSD framkallar heller inga aggressioner, och jag tror inte att det funnits särskilt många drograttfyllor på LSD.

Och ser man till att Hofmann lyckades leva 102 år trots de monsterdoser han intog så förstår man att LSD inte går att jämföra med andra, tyngre droger.

Men alla droger drabbar olika individer olika hårt, vilket bland annat tydligt kan ses på hur vissa blir av alkohol, och LSD är en kraftigt psykoaktiv drog som kräver att man hanterar den med all tillbörlig respekt - definitivt inget att underskatta.

Exempelvis är risken för egodöd högst reell, vilket bland annat den här tripprapporten visar.