torsdag 19 juni 2008

Fetmaepidemilarm i Australien

Physorg skriver om Australiens stundande fettbomb (titeln på rapporten är "Australia's Future Fat Bomb") - 70 procent av männen och 60 procent av kvinnorna mellan 45 och 65 år är överviktiga eller feta.

Jag har inte hittat rapporten i fulltext, så jag vet inte hur fördelningen är mellan överviktiga och feta, men eftersom det är "överviktiga eller feta" det fokuseras på så antar jag att det är det som funnits mest alarmerande.

"Överviktig eller fet" innebär alltså ett BMI högre än 25, vilket innebär 81 kilo på 180 centimeter eller ~72 kilo på 170 centimeter. För jämförelse är Fredrik Ljungberg på gränsen till överviktig - 75 kilo fördelat på 176 centimeter ger honom ett BMI på ~24,2.

Är det verkligen någon som tycker att det på något sätt är kritiskt att sju av tio australiensiska män mellan 45 och 65 år är kraftigare än Fredrik Ljungberg? Jo, studiens upphovsman, naturligtvis, och hans lösningsförslag är inte särskilt oväntat:

The report calls for a national weightloss strategy on the scale of smoking and skin cancer campaigns, including subsidising gym memberships and personal training sessions.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är väl skillnad om man väger mycket pga muskler (som jag antar gäller Fredrik Ljungberg) eller vanlig fetma. I dessa fall skulle säkert ett måttband runt magen skilt muskulösa och feta åt.