lördag 26 april 2008

Men nicklet i rostfritt stål då?

Jodå, jag kunde allt tro att bisfenollarmet skulle ta sig hit - både SvD och Allt om barn skriver om det (det kan för övrigt noteras att den amerikanska studien det hänvisas till menar att det bara är temperaturen som spelar roll, medan Allt om barns expert helt fokuserar på ålder och repor). Ingen har kunnat visa på att dagens doser har någon som helst effekt på människor, och om man nu prompt ska leta kvasilarm så finns det naturligtvis även sådana vad gäller det föreslagna alternativet rostfritt stål. Från Pubmed:

Stainless steels are widely used materials in food preparation and in home and commercial cookware. Stainless is readily attacked by organic acids, particularly at cooking temperatures; hence iron, chromium, and nickel should be released from the material into the food. Nickel is implicated in numerous health problems, notably allergic contact dermatitis.

Sedan finns det ju även de som tycker att det är praktiskt med plastförpackningar då de väger lite och tål att tappas i golvet, och jag anar även att priset är långt lägre för plastförpackningar än alternativen.

Sammanfattningsvis är reaktionen ett bra exempel på att vi hela tiden blir allt resursstarkare och därmed också har råd att fokusera på fler saker. Det betyder dock inte att det på något vis är logiskt att ropa att himlen ramlar ner när generation efter generation bevisligen lever allt längre och rikare liv.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Sant det om rostfritt stål, men det alternativet som finns i Sverige och USA t.ex. är av stålet 18/8, 304 serien som är av högsta kvalitet. Rostfritt stål som användes förr som det (äldre) Engelska inslaget ovan hänför till, är troligtvis av en 400 serie rostfritt stål som har en högre krom, järn och nickelhalt. Som då är lite aggresivare i köksprodukter t.ex.
18/8 stålet har en väldigt låg nickelhalt(8%). Det låga nickelvärdet kan fortfarande visa allergisymptomer hos människor, men det är mindre än 2% av befolkningen. Precis som folk som inte kan handskas med mynt. Man får väl se fördelarna med det än om man får is sig kemikalier ifrån plast som kroppen tar åt sig, rostfritt stål är ett naturligt och passivt ämne som kroppen inte tar åt sig. Förrutom nickel då som väldigt få individer kan ha en allergisk reaktion till. Prisbilden, det är ju upp till var och en att avgöra vad deras hälsa är värd, och miljön.

Anonym sa...

Sen så glömer du faktiskt "Glas" det är ett gammalt ämne som har används tidigare. visserligen så är det tyngre och går lättare sönder men det är inte helt omöjligt att gå över till härdat Glas.

Man ska vara kritiskt till forsknings rapporter och vad de säger. Man får aldrig enbart läsa vad tidningarna skriver om en rapport. eftersom det inte är en första hands källa. Dock att kalla det för Kvasi vetenskap tja jag vet inte har du en Doktors grad i Kemi?

Anonym sa...

Plast, just det. Vad som inte står i artikeln är att Bisfenol A (BPA) "upplevs" av kroppen som östrogen, vi belastar alltså kroppen med lite extra hormoner dagligen. Spädbarn som vuxen. Härliga tider! Och plast är ju så bra, eller hur? Det kan ju inte vara farligt, alla använder ju plastförpackningar och då måste det ju vara OK. Och vi undrar varför bröstcancer ökar och vi undrar varför fertiliteten går ner! Kan det ha någonting med förpackningarna att göra? Nä, bekymmerlöst fortsätter vi att värma plastförpackningar i micron och säger att det är så försvinnande små mängder av Bisfenol A(BPA) så det inte gör någonting. Många många många bäckar små...

Alltid varför sa...

Carl Gustafsson - Kopplingen till glas ligger i att jag nämner att plast väger lite och är stryktåligt.

Jag skrev "kvasilarm" och inte "kvasivetenskap". Alla undersökningar säger att det inte finns några bevisade risker för människor. Ska man larma om sådant så finns det oändligt mycket att larma om.

anonym: Angående fertiliteten så skriver Socialstyrelsen: "Under 2000- talet ökar barnafödandet igen." Antalet som drabbas bröstcancer ökar, men det kan även bero på att antalet som dör av andra orsaker minskat. Medellivslängden i Sverige har ökat med ungefär 2,5 år bara sedan 1990, så det föreligger ingen större anledning till panik.