tisdag 11 mars 2008

Att bevisa en tes

Science Daily skriver om en ny studie som visat att barn presterar sämre på synundersökningar ifall deras mammor inte intagit rekommenderad dos omega-3 under graviditeten.

Studien verkar inte finnas i fulltext än, men det nämns att studien gällde 135 mödrar. Mödrarna i ena gruppen fick kosttillskott motsvarande två mål fet fisk per dag, den andra gruppen fick placebo; i övrigt levde båda grupperna precis som tidigare.

Och jag vet nu naturligtvis inte vad de gjort för att kompensera exempelvis rökning, vitaminbrist, ålder, stress, alkoholintag, bullernivåer, avgasnivåer, etnicitet, vikt med mera hos mödrarna och exempelvis kön, etnicitet, födelsevikt, födelsedatum relativt beräknat nedkomstdatum med mera hos barnen, men med ett så litet urval har jag svårt att se att det ens är teoretiskt möjligt att nå något användbart resultat.

Jag har helt enkelt väldigt svårt att se att så uppenbart usel forskning skulle nå någon uppmärksamhet överhuvudtaget om den inte inbjöd till ytterligare paternalism.

Läs även Mattias Svensson om omega-3.

Inga kommentarer: