tisdag 4 mars 2008

20-åringars globaliserade, ständigt uppkopplade kris

SvD skriver om vad som kallas kvartslivskrisen - övergångsfasen mellan ungdomsliv och vuxenliv - och exemplifierar:

Du inte bara vet att isarna smälter i Antarktis, du kan följa det timme för timme. Kriget i Irak är inte bara en bild på tv, det händer din bästa väns familj.

Och naturligtvis kan man plikttroget känna sig utlämnad till mainstreammedia, för att efterlikna den "illusion av trygghet" som 80-talisternas föräldrar upplevde. I det nya globaliserade, ständigt uppkopplade samhället ges dock även möjlighet att leta upp mer balanserade källor, angående exempelvis istäcket och Irakkriget (pdf), vilket torde lugna stressade själar:
SvD exemplifierar sedan denna kvartslivskris med Jo Tryti, men jag förstår inte riktigt vad de menar skulle vara så fasansfullt med hans situation - även i World of Warcraft har han kontakt med människor, och det tog honom blott tre månader att utan droger och utan bidrag(?) komma över sorgen av ett sprucket samboförhållande.

Livet är inte alltid enkelt, men dagens samhälle erbjuder oändligt mycket fler möjligheter än någon tidigare era. Bekymret är att vi ständigt tubbas att leta bekymmer istället för möjligheter.

Inga kommentarer: