tisdag 22 december 2009

Harrison Bergeron filmatiserad, igen

Det är inte första gången Kurt Vonneguts novell Harrison Bergeron filmatiseras, men 2081 verkar vara den tveklöst mest påkostade filmatiseringen hittills - trailer:

(Direktlänk)

Novellen, som finns i fulltext här, handlar om ett samhälle där alla gjorts likvärdiga - är du exempelvis för intelligent får du ständigt tankarna avbrutna av oväsen via hörlurar, är du för stark tvingas du bära tyngder och är du för vacker tvingas du bära mask.

Och jag är fullt medveten om att Kurt Vonnegut kallade sig socialist, men Harrison Bergeron är en fantastisk liknelse av högskattesamhället. Där det i Harrison Bergeron var en Handicapper General som ansvarade för att utvärdera fördelar är dock skatten genialisk genom att den till sin blotta natur begränsar respektive individs fördelar - det är först när andra kunde tjäna på att anlita dina tjänster inom något område som skatten gör någon skillnad (tidigare inlägg om det bland annat här, här och här).

Så på samma sätt som betydligt färre skulle acceptera ett samhälle där priserna i butikerna skiftade beroende på inkomst, trots att det egentligen är kontentan av skatter, så accepterar samhället tvångsmasker på vackra via skatteproxy.

Att "ingen människa är en ö" brukar användas som försvar för centralstyrning är helt enkelt högst anmärkningsvärt, då det är just byråkratin som skapar ö-samhällen.

Inga kommentarer: