tisdag 15 december 2009

Skattekilar i vardagen

Jag nämnde tidigare skattekilar i förbifarten - ur inlägget:

Tar man ner det på lägre nivå så att du är en 50 procent bättre bilmekaniker än grannen och grannen en 50 procent bättre stenläggare än du så kommer ni båda tjäna på att göra båda arbetena själva ifall avgifterna är högre än 50 procent, trots att båda utför respektive ickespecialitet högst amatörmässigt.

Och för ett exempel ur vardagen - ur SvD:

Hans Rosling, hur känns det att vara utsedd till en av världens 100 främsta tänkare?

– Den 96:e om man ska vara noga. Jag sa till min fru att det här är den bästa utmärkelsen jag har fått. 'Försök inte, du måste ändå gå ut och byta till vinterdäck', sa hon.


Även världens 96:e bäste tänkare enligt Foreign Policy utför alltså det tunga, lortiga och tidskrävande arbetet att manuellt byta däck två gånger per år, trots att det i varje byhåla finns åtminstone en verkstad där utbildad personal med hjälp av lyftanordningar och dragverktyg byter däcken på uppskattningsvis en tiondel av tiden det tar en lekman att manuellt byta dem.

Sedan skriver SvD att Foreign Policy-listan toppas av Ben Bernanke, och när alternativet till amatörmässigt utförda sidosysslor är att med berått mod sabotera ekonomin så känns helt plötsligt det där med skattekilar som något som åtminstone bör bedömas från fall till fall.

2 kommentarer:

Cornucopia? sa...

Specialisering är en förutsättning för utveckling, välstånd och förbättrad levnadsstandard.

Själv är jag generalist, dvs kass på allt.

Så jag byter däcken själv. Det går lika fort som bara åkturen till däckfirman och tillbaka, dvs sparar i praktiken både på min egen tid och pengar.

Kör man till verkstan så får man ju generellt stå med armarna i kors och vänta medan bytet genomförs, så det blir ingen tidsvinst ändå.

Sedan är det varken tungt eller tidskrävande. En domkraft för 595:- och en eldriven mutterdragare från Jula för 695:-, dvs priset av ett års byten var allt som behövdes...

Och Rosling, såväl som jag, kan tänka på annat medan vi byter däcken... Mycket av mitt tänkande och mina bloginlägg skrivs i huvudet medan jag gör något okvalificerat arbete, t ex i skogen.

Alltid varför sa...

Cornucopia?: Jo, avstånd är också en självklar del i ekvationen, men ordet tungt (och lortigt, för den delen) betyder gissningsvis något alldeles annat i en bondes vokabulär än i gemene stadsbos.

Sedan håller jag självfallet med om terapifaktorn i att bryta av från ordinarie tillvaro, och hade han sagt att han tänkte fortsätta exempelvis gå ut med hunden eller hugga ved så hade jag lämnat artikeln okommenterad, men nu angav Rosling att frun får tvinga ut honom att byta däcken, och den typen av sysslor brukar inte leda till särskilt mycket mental stimulans.