fredag 23 maj 2008

Don Bennechi: Förbjud barnfotografering

Dan Benchetrit (tidigare känd som Don Bennechi) skriver en debattartikel om sitt liv som livrädd dotterpappa i Aftonbladet, och det är helt enkelt så skruvat att jag inte ens orkar citera ur artikeln.

Men för jämförelse - enligt Benchetrits artikel så dog tre barn (Arbogamorden och Engla) under 10 års ålder under årets fyra första månader.

Enligt Vägverkets statistik så dog 10 barn 0-14 år och 214 skadades svårt i trafiken under 2007 - ifall de dog jämnt utspritt så innebär det att det dog fler barn i trafiken under 2007 års första tredjedel än som mördades under samma tidsperiod 2008. Benchetrit med dotter tog sig dessutom igenom i sammanhanget skoningslösa 2003, där inte mindre än 21 barn dog och 352 skadades svårt.

Om man ska se till risken att bli kidnappad, våldtagen och mördad som barn så finns det väl i Sverige egentligen bara två kända fall: Helén Nilsson 1989 och Engla Juncosa Höglund 2008.

Enligt Svenska Spel så blir runt 100 personer varje år miljonärer på Lotto. Skulle en av tusen Lottokuponger tappas bort, och ditt barn hade samma sannolikhet att plocka upp tappade Lottokuponger som snittpersonen så skulle det vara ungefär lika sannolikt att barnet kom hem med en miljonvinst på Lotto som att det kidnappades, våldtogs och mördades - om man väljer den tidsperiod då de enda barnkidnappningsvåldtäktsmorden i modern svensk historia skett.

Den närmast paralyserande skräcken gällande avkomman må vara en nedärvd ryggmärgsreaktion, men det är fortfarande en så gott som fullständigt ogrundad rädsla, och den sunda reaktionen på sådant beteende är att försöka rannsaka sig själv. Det är helt enkelt ett långt sundare beteende att låta en nioåring ta sig hem själv från Manhattan än att angripa någon som tar kort på allmän plats.

1 kommentar:

Oli sa...

Om barnfotografering hade varit förbjuden så hade vi aldrig fått reda på vem som mördade Engla heller.