torsdag 8 maj 2008

Korrekt matematik är verklighet

SvD skriver om sannolikheten att svara rätt på 21 frågor i rad ifall lögndetektorn är 97 procent korrekt.

Naturligtvis lyckas de bomma även den grundläggande matematiken - citerade Makan Amini har naturligtvis tagit sannolikheten att lyckas upphöjt i antal omgångar - alltså 0,97^21 (inte 0,97*21) [not: Det stycket har ändrats sedan ursprungsartikeln], men det märkliga är ändå hållningen till såväl lögndetektorer som statistik.

Dan Panas säger att matematiken är korrekt men inte stämmer i verkligheten, vilket naturligtvis är rent pajaseri. Att han sedan säger att de inte ställer tvetydiga frågor är även det märkligt - Bill Clinton är ett exempel på att det varken är glasklart att svara på om man haft sex med någon eller rökt marijuana, och frågor som ifall man föredrar brunt eller blont hår kan snarast variera med dagspreferenser.

Sedan säger en tidigare deltagare att han inte informerats om att lögndetektorn inte var hundraprocentig, och man kan ju då undra vad han egentligen förväntat sig - hade lögndetektorn prickat rätt i oerhört höga 99 procent av fallen hade han fortfarande bara haft ungefär 81 procent sannolikhet (ungefär samma sannolikhet som att inte slå en sexa på ett tärningskast) att hamna på rätt sida 21 frågor i rad.

Grundläggande statistik borde vara ett obligatoriskt ämne i grundskolan, och en sådan här artikel borde vara för basal för att publiceras.

Inga kommentarer: