lördag 14 november 2009

Livsmedelstillsatser sammanfattat

Ur Den hemlige kocken (sid 124) om ett femårigt experiment som inleddes 1902:

Tolv unga män i en källarlokal i Washington. Varje dag matas de med potentiellt giftiga substanser, i stadigt stigande doser: borax, salicylsyra, svavelsyra, natriumbensoat och formaldehyd. Syftet är att undersöka hur mycket de tål.

Kongressen har godkänt verksamheten och i pressen kallas gruppen för the poison squad. Som belöning för att de deltar i experimentet. Enligt kontraktet måste de vara med i minst sex månader, därefter kan de ersättas med nya frivilliga.

I början blandas substanserna ner i maten, men denna metod överges snart, eftersom försökspersonerna börjar misstänka vissa rätter och då äter mindre av dem. Istället får de nu kemikalierna mitt under måltiden i form av kapslar. All avföring och urin tas om hand för analys, liksom tidvis även svett.

En del av försökskaninerna drabbas av så häftigt illamående med kräkningar att de slutar fungera normalt och inte längre kan sköta sina arbeten. Men ingen av dem verkar få några mer bestående men. Någon långsiktig vetenskaplig uppföljning görs dock aldrig.

Den hemlige kocken är för övrigt precis så taffligt skriven som styckena ovan antyder, och det är för mig fullständigt obegripligt hur en så vidrig von oben-kampanj lyckats få sådant genomslag (jag håller dock med honom om att informationen kring tillsatser och processer skulle kunna vara tydligare).

Tidigare inlägg om Mats-Eric Nilsson:
- Falukorven, igen

Inga kommentarer: