fredag 13 december 2013

Språka på socialistiska

Niklas Hellgren (för övrigt en i stort intressant debattör klart värd att följa) på Twitter, i sammanhanget att "samhället försörjer många" och att han är "stolt över att flyktingmottagning och anhöriginvandring kostar en massa pengar":
Frivillig hjälp blir alltså det uppenbart pejorativa "allmosor", medan tvångsinsamlade medel blir "solidaritet".

Vidare på samma tema - Marika Lindgren Åsbrink, ekonomisk rådgivare hos socialdemokraterna:
Och det här är självfallet ett ständigt återkommande tema - Anna Ardin (som gissningsvis inte bara vill se just sin skatt höjd):
Solidaritet är alltså i det här sammanhanget alldeles självklart vad som tas från vitmarknadsproducerande och ges till ickevitmarknadsproducerande, och att tagandet via bland annat skattekilar alldeles grundläggande fungerar som ett hinder för den som önskar tillverka något - och vad det sedan innebär för priserna på de varor som sedan ska inhandlas för solidaritetspengen - är inte ens en faktor.

Thomas Sowell är som vanligt välformulerad på omfördelningstemat:
Those who want to "spread the wealth" almost invariably seek to concentrate the power. It happens too often, and in too many different countries around the world, to be a coincidence. Which is more dangerous, inequalities of wealth or concentrations of power? 
Och på samma sätt som det för varje någorlunda konsekvent debattör borde vara svårt att vara fullblodsengagerad i abortfrågan men helt slå bort djurrättsfrågan (eller tvärtom) så känns det en smula orimligt att storma i exempelvis tjatsexfrågan men helt överse med att allt staten gör bygger på ett våldsmonopol där den som motsätter sig mot något enstaka beslut oavsett dignitet fängslas eller dödas.

Som exempel så underhöll Kejsardömet Japan under en period sin armé med runt 200 000 "comfort women" för att hålla dem på gott humör, och på samma sätt som de kvinnorna självfallet var sexslavar och traffickingoffer som utsattes för grova och fullständigt oförlåtliga våldtäkter så är skatt väpnat rån trots att inte rånaren visar vapnet varje gång du utsätts.

Tvång är helt enkelt ett väldigt problematiskt medel varje gång det används, och sexliknelse ett bra sätt att påvisa det - skulle exempelvis Ardins tweet istället ha formulerats "Snälla snälla lagstifta om samlagsvärnplikt, jag orkar inte se alla ensamma & desperata på gatorna :(" så hade den gissningsvis inte bemötts på samma sätt, trots att det väldigt grundläggande är tvånget och inte sexet som är felet.
Tidigare inlägg på temat: språka på (bloggetikett)

Inga kommentarer: