tisdag 17 december 2013

Proletären eller The Onion?

Några av citaten nedan är hämtade ur en Proletären-artikel från december 2011, och andra är hämtade ur satirtidningen The Onion (och översatta efter bästa förmåga). Vilka citat hör till respektive tidskrift?
  1. Man kan hesitera mot familjelösningen, men man får inte låta sig bedras av myten om den bisarre envåldshärskaren. Nordkoreas politik är rationell och förutsägbar, om man bara utgår från landets faktiska läge, som präglas av att landet befunnit sig i krig ända sedan 1950.
  2. Landets ledning påverkas inte dramatiskt av Kim Jong Ils död, trots hans ikonartade ställning. Eller kanske just för den. Det är lättare att ersätta ikoner, om än så kloka och politiskt betydelsefulla, än envåldshärskare.
  3. Det är inte någon tillfällighet att Kim Jong Il avled på ett tåg. Han vistades förmodligen mer på tåget och i bilen än i Pyongyang. 
  4. Om USA och Sydkorea inbillar sig att ökad press skall åstadkomma den regimkollaps som Clintons analytiker räknade med 1994, så kan situationen bli farlig. De farliga stollarna finns i Washington och Seoul. Men risken är nog liten. Det är riskfyllt att utmana en kärnvapenmakt.
Facit: Samtliga fyra citat är ur Proletären-artikeln Nordkorea efter Kim Jong Il.

Några tidigare inlägg om Nordkorea:
- Svältande barn - i verkligheten
- Kim Jong-Il looking at Potemkin fruit stand
- Motsatsen till välståndsballongande

Inga kommentarer: