onsdag 21 december 2011

Rocky i DN den 19 december, en djupstudie

Ur DN [klickbar för förstoring]:
Jag kan hålla med Smacks om att Läderlappen är en stilig översättning av Batman - läderlappar är en fladdermusfamilj, och exempelvis Fladdermusmannen vore katastrofalt - men det finns astronomiska mängder superhjältekaraktärer (DC, Marvel), och där åtminstone jag inte har några problem med exempelvis Spider-Man–Spindelmannen, Wolverine–Järven eller ens Daredevil–Våghalsen så känns såväl Thing–Bamsen som Mr Fantastic–Herr Fantastisk fel, och Wasp–Get-Inga ger inte heller riktigt samma känsla (hon kunde väl fått heta Vassp?). Lucky Luke blev för övrigt Tursamme Ture, och Fantomen–Dragos är en ren felhämtning från den danska översättningen av Mandrake.

Angående Stålmannens (också en något märklig översättning, som jag trots allt tycker fungerar) krafter så var de ursprungligen begränsade - han kunde lyfta stålbalkar, springa snabbare än ett expresståg, hoppa runt 200 meter långt och ett höghus högt. Som uppenbar symbol för USA blev han sedan allt kraftfullare ju mer orolig omvärldssituationen tedde sig, och på höjden av sin förmåga kunde han bland annat flyga snabbare än ljuset, flytta planeter, utstå kärnvapenexplosioner utan att skadas, flyga genom stjärnor, se allt från infrarött till ultraviolett på ljusårs avstånd och på subatomär nivå, med mera. Han var dessutom ett geni med fotografiskt minne.

Manusförfattarna fick nu uppenbara problem med att ge Stålmannen utmaningar, vilket för övrigt är ett problem som Rune Andreasson upplevde med föregångaren till Bamse: Brum. Brum var superstark så länge han inte var förkyld, vilket ledde till att serierna kom att handla om att Brum på något vis drog på sig en förkylning och sedan botade den, vilket inte riktigt är hållbart på sikt. Precis som Bamse sedan istället behövde dunderhonung så justerades Stålmannens krafter, men de kom aldrig ens i närheten av ursprungskrafterna; Kjell Höglund har alltså i vanlig ordning en god poäng då han sjunger att inte ens Stålmannen längre är som förut. Vidare verkar Stålmannen i ett multiversum (innehållande bland annat Bizarro-världen), så det är till och med i försiktigaste laget att ange att han är "starkast i universum".

Som Rocky säger så kan detta kontrasteras med att Batman inte har några superkrafter, och just relativa krafter är generellt något svårlöst för manusförfattare - allt från att Storm besegrar Cyclops utan superkrafter till att Spindelmannen hjälper Transformers och att (Fantastic Four 2-spoiler) Silver Surfer besegrar Galactus (det kräver för många tecken att reda ut hur oändligt korkat det är), och även exempelvis wrestlingen får samma bekymmer då de skriver in bland andra David Arquette och ägaren Vince McMahon i handlingen.

Det går alltså lätt att förstå Anders invändning att Batman åker på självklar juling, men dessa två har drabbat samman några gånger, och Batman har då stått upp anmärkningsvärt väl via god taktik och lämpliga attiraljer (i praktiken är han alltså inte begränsad till att "bara kubba runt") - såvitt jag vet behövde han aldrig ens gå in på det riktigt tunga artilleriet. Stålmannen har även gett en kryptonitring till Batman för att Batman är den enda han kan lita på skulle kunna ta kål på honom ifall han skulle spåra ur.

Men sådan var tiden före internet - information var så svårtillgänglig att man i stort fick nöja sig med vad som stod i informationen som skickades med varan.

Inga kommentarer: