måndag 19 december 2011

Frihetliga filmer: Nu blåser vi snuten

Spoilers kommer förekomma, så har man inte sett filmen och är känslig för spoilers rekommenderas det definitivt att se filmen först även om det inte finns särskilt mycket att spoila.

Nu blåser vi snuten (vilket är en intressant tolkning av den engelska titeln 'Smokey and the Bandit') inleds med att en åkare fastnar i poliskontroll och visar sig ha en full last av Coors. Han grips därför för "trying to smuggle alcoholic beverages across state lines". Noterbart alltså att det är delstatsgränser som avses.

Far och son Burdette letar sedan upp den något avdankade legendaren Bandit för ett vad där han ska frakta 400 lådor öl från Texas till Georgia (total körsträcka cirka 290 mil) inom 28 timmar. Bandit accepterar vadet om 80 000 dollar (cirka 2 miljoner kronor i dagens pengavärde), en ny lastbil och en långt bortom fantastisk bil, och tar hjälp av gamle radarpartnern Snowman (med bassetthund).

Sedan behöver man inte gå särskilt mycket djupare, men smugglarna är filmens självklara hjältar, för såväl filmpubliken som för samtliga utom poliserna i filmen (vilka i stort framställs som korkade, klumpiga och korrumperade) - och vikten av omgivningens hjälp, underlättad av den tidens internet: komradion, betonas tydligt. Även prostitution går helt fritt från moraliserande, och sexualitet (även kvinnlig) ses som något självklart positivt.

Några detaljer möjligtvis värda omnämnande:

På samma sätt som Tony Stark uppfann ett nytt grundämne så visar inte heller Bandit någon större respekt för omgivningens syn på begränsningar:

Snowman: How come we're doing this?
Bandit: Why do you ask?
Snowman: Well, they said it couldn't be done.
Bandit: Well, that's the reason, son.

Bandit bryter också omgående fjärde väggen genom att titta rakt in i kameran och flina efter att han lurat den första polisen, så inte ens filmkonventioner tillåts begränsa.

 På temat kan det också vara värt att nämna Jesse Walkers inlägg hos Reason efter att Jerry Reed, som spelade Snowman, avled:

Let me say this firmly, with no room for quibbles or dissent: Jerry Reed is the coolest motherfucker who ever walked the planet.

Trailern:

(Direktlänk)

Tidigare på temat: Frihetliga filmer: Iron Man 2

2 kommentarer:

Attila sa...

Pffh, jag verkligen älskade den här filmen som tonåring!

Alltid varför sa...

Attila: Ja, det är en fantastisk film, som definitivt tål att ses om (uppföljaren har dock inte åldrats med samma värdighet, lindrigt uttryckt).

Den är dessutom anmärkningsvärt populär sett till det relativt vågade temat - bland annat var det bara Star Wars som drog in mer pengar bland det årets filmer, och Trans Am-försäljningen nära på fördubblades påföljande år. Det vore även intressant att veta hur många lastbilschaufförer som valt en annan yrkesbana ifall de inte hade sett filmen.