torsdag 3 mars 2011

Kort om Magnus Betnérs Livets ord

Precis som Johan Norberg så gillar jag Magnus Betnér, men precis som i fallet med Hans Rosling så tycker jag nog helt enkelt inte lika mycket om honom som Norberg gör.

Nyligen så sändes Betnérs Livets ord på Kanal 5. Jag såg dock bara ett fåtal minuter, men de minuterna inleddes med tjockisskämt - som dels är tråkigt från början, och sedan dessutom väldigt uttjatat. Att då lägga sig så oerhört nära Ricky Gervais skämt på temat är intet kort om slött.

Sedan tog han upp fractional reserve banking, och det är trist att någon som bygger akten på att leverera bistra sanningar inte orkar ens börja förstå grundproblemet - Betnér nämner att bankerna i praktiken trycker pengar, men verkar tro att alternativet till det skulle vara att helt avskaffa pengarna.

En banks roll borde vara att förvalta pengar, inte att riskfritt låna ut samma hundralapp till mer än en person. Ifall man ägnar en livstid åt att spara pengar och sedan upptäcker att det är intet värt på grund av att videobutiken på hörnet kört sedelpressar så borde man även anse att det är ett problem ifall exempelvis banker som fokuserar sin marknadsföring på SMS-lån gör detsamma.

Nå, Betnér är ändå en av få svenskar som skämtar på annan grund än kön/etnicitet, och det ska han självfallet ha kudos för. Jag har bristfällig koll, men han är troligtvis Sveriges bäste ståuppkomiker - det beror dock tyvärr mer på brist på konkurrens än på Betnérs förmåga; han är helt enkelt inte direkt någon Doug Stanhope, men det är det å andra sidan inte särskilt många som är.

Vill man se Betnér och råkar befinna sig i omgivningarna så uppträder han hos Stureplanscentern imorgon, och även om det med all sannolikhet kommer att lämna en del att önska så är han ändå allt som oftast sammantaget klart sevärd.

Inga kommentarer: