fredag 8 juni 2007

Högerextrema och vänsterdemonstranter

En mängd bloggare, bland andra Johan Ingerö, har anmärkt på medias språkbruk kring bråk med politisk prägel, exempelvis SvD:s och DN:s rapporter om nationaldagen.

Och naturligtvis finns det en hel del att reagera på, som när DN i pappersupplagan (verkar inte finnas på nätet) skriver: "Uppretade nynazister angriper en motdemonstrant då han försöker ta sig upp på extremisternas lastbilsflak i Vasastan i Stockholm."

I stort känns det dock som att språkbruket borde kritiseras från vänsterhåll, och inte som nu, då kritiken enbart kommer från högersidan. Man kan ju sannerligen fråga sig varför de som kallar sig -socialister (som i Nationalsocialistisk Front, som är de som "angriper motdemonstranten" i DN) ska klassas som höger, men om nu så ska vara fallet så är det ju ändå så att det antyds att det bara är högerextrema som bråkar, medan det är alldeles vanliga vänsterdemonstranter.

Språkbruket antyder alltså att våldet är mer normalt för vänstern än för högern. Om så är fallet är en debatt i sig, men det här borde reta fler vänstermänniskor än det verkar göra.

Inga kommentarer: