torsdag 24 januari 2013

Tre filmer för att förstå liberalism

Johan Norberg skriver i Metro om de märkliga problemen att greppa (ny-)liberalism, så tre filmer om tre perspektiv, och en kort förklaring till varje:

Filosofiskt - The Philosophy of Liberty (8:16):

(Direktlänk)

Ett gott samhälle baseras alltså på frivilliga och därmed också ömsesidigt gynnsamma utbyten. På samma sätt som att två personer inte kan rösta om att ta en tredje persons pengar (eller ligga med vederbörande), oavsett hur behövande (kåta) de är så kan inte 5 miljoner personer välja motsvarande för 4 miljoner personer.

Teoretiskt - The Broken Window Fallacy (3:32):

(Direktlänk)

Stater skapar ingenting - alla resurser de har har alldeles grundläggande skapats av någon annan, och hade annars använts till något annat, där beslutet i alternativfallet fattats direkt av de som lever i situationen de vill förändra.

Praktiskt - I, Pencil (6:33):

(Direktlänk)

Djupet i hur någonting tillverkas och det oändliga myllret i ständiga förbättringar och förändringar i omvärlden är helt enkelt någonting som inte kan hanteras på annat än mikronivå. Alla är komplett okunniga inom i stort sett allt utom några specialiseringsområden (se gärna till hur mycket uppenbart korkade regleringar och lagar som omgärdar just dina intressen), och alla försök att centralstyra en sådan process är per natur dömda att misslyckas. Det är helt enkelt ingen slump att ekonomisk frihet korrelerar så starkt med i stort sett allt önskvärt i ett samhälle.

Ifall du är kritisk till liberalism så se gärna klippen ovan och försök argumentera mot dem, och försök också gärna sammanställa tre klipp som sammanfattar din ideologi. Försök också gärna att tänka efter ifall din politik mest baseras på filosofi, teori eller praktik, och se hur omvärlden stämmer överens med dina värderingar - och ställ dig också gärna frågan hur du skulle hantera ifall det visar sig att det du trott på inte är konsekvent eller inte stämmer överens med samhällshistorien.

Och ifall någon har förslag till bättre liberalismklipp eller bättre formuleringar så får vederbörande gärna skriva en kommentar om det, så ska jag uppdatera inlägget eller skriva ett nytt på temat (självklart med referens till vem som formulerat vad).

Några ytterligare liberalismförklarande klipp värda att se:
- Government Explained
- Edgar the Exploiter
- George Ought to Help
- What Do Prices "Know" That You Don't?
- Black Belt Ninja Liberty Moves

Inga kommentarer: