söndag 17 mars 2013

Kommuners medelålder kontra valresultat 2010

Egentligen vidare på tidigare tema - kommuners medelålder, ur SCB:s databas och valresultat från Valmyndigheten (samtliga bilder klickbara för förstoring; linjär trendlinje och korrelation från Excel):

Moderaterna:

Centerpartiet:
Folkpartiet:
Kristdemokraterna:
Socialdemokraterna:

Vänsterpartiet:

Miljöpartiet:

Sverigedemokraterna:
Generellt är alltså sambanden att invånarna i yngre kommuner i högre utsträckning röstar på främst moderaterna och miljöpartiet, och de i äldre kommuner främst på socialdemokraterna och centerpartiet. Analyser av korrelationen kan självfallet sträcka sig från exempelvis att socialdemokraterna är ett parti på väg att dö åldringsdöden till att man med åldern förstår storheten i socialdemokraternas politik, eller till och med att det är tur att utflyttningskommunerna röstat som de gjort då möjligtvis ännu fler annars flyttat ut. Lägst medelålder har Knivsta med 36,4 år, högst har Överkalix med 48,9 år.

I övrigt kan noteras att kristdemokraternas valresultat precis som tidigare fullständigt saknar korrelation, och även att de i just Överkalix skrapade ihop exakt noll röster (ner från 5 röster 2006) - så troligtvis pendlar telefoniansvarig hos kristdemokraternas lokalavdelning i Överkalix till arbetet.

Och skulle någon undra över korrelationen mellan medelålder och flyttnetto så är den som följer:
Några tidigare inlägg på liknande tema:
- Valresultat kontra flyttnetto inom landet 2010
- Valresultat kontra flyttnetto 2010
- Valdeltagande och partisympatier, kommunvalet
- Fokus kommunranking 2011 kontra valresultat

Inga kommentarer: