lördag 8 september 2007

Hoppfullare framtid för Arktis isbjörnar

DN har en artikel som säger att isbjörnens framtid kan vara "ännu dystrare än att två tredjedelar av dem är borta till 2050".

Sveriges radio hade nyss en artikel (via Klimatbloggen) om att "flera etablerade isbjörnsforskare inte stämmer in i domedagsprofetiorna om att smältande isar och förändrade ekosystem hotar att utrota isbjörnen inom de kommande hundra åren". De skriver dock att de anser det troligt att arten minskar i antal med ungefär 30 procent de närmaste 50 åren.

Vem man ska tro på är väl upp till var och en, men det är tydligt att det inte finns något tydligt konsensus inom de flesta frågorna. Räknat över så sanslösa tidsperioder som 50 år så borde man dock räkna med att minskningen av miljögifterna troligtvis fortsätter på samma sätt som den senaste tiden, vilket borde kunna betyda positiva saker för isbjörnen. Minskas dessutom utfiskningen borde det kunna resultera i fler bytesdjur och därmed bättre förutsättningar för isbjörnen.

Isbjörnen är ett fantastiskt djur, och jag är inte nämnvärt oroad över dess framtidsutsikter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tror nog ändå att man bör oroa sig för även isen smälter fortfarande och kommer förmodligen att göra det under en längre period även om vi minskar koldioxid utsläppen etc., pga att det finns ett "time-lag" för påverkan från allt vi släpp ut tidigare. :(