måndag 24 september 2007

Hora, jag vet var du bor

Sexarbetaren Isabella Lund använde informationsrevolutionen till att göra något som knappt var möjligt förut - nå en stor publik anonymt. Anledningen till att hon ville vara anonym var inte att hon skämdes för det, eller att hennes vänner skulle få reda på det utan för att hon ville skydda sina barn.

Många läste hennes blogg och många lärde sig mycket om ämnet. Ända då tills nyss, då Johanna Parikka Altenstedt klev in - den här gången inte för att i vanlig ordning få sina argument söndersmulade, utan för att tysta Isabella genom att hota att avslöja hennes identitet.

Isabella tar hoten på allvar, och lägger därmed ned en av Sveriges absolut mest lästa bloggar, och medieklimatet går därmed ett steg närmre likriktning. På samma sätt som i islamistdebatten så är det självklart fel när hot träder in då argumenten tryter, och det är oroväckande och pinsamt att en journalist och informatör vid länsstyrelsen sänker sig till den nivån. Taktiken att nyttja media för att maximera stigmat gällande känsliga frågor och sedan nyttja det till att skrämma debattörer är ett effektivt sätt att vinna debatter på walkover, men det är inget som har att göra i ett sympatiskt samhälle.

Parikka skriver vidare att hon kommer polisanmäla "allt hot och allt förtal" mot henne. Sett till hennes debattnivå i övrigt kommer hon nog få en del att göra framöver.

Blogge, LouiseP bland många andra skriver mer om det.

Inga kommentarer: