lördag 11 oktober 2014

Om du har ett äpple, vill du gå via statliga myndigheter för att i framtiden eventuellt kunna dela de mögliga resterna med mig?

Jens Edgren tog relativt nyligen hjälp av en tiggare för att måla om sin brygga; hans Facebookmeddelande angående händelsen delades över 4000 gånger, och omskrevs i bland annat Svenska Dagbladet och Expressen.

Vad som inträffat är alltså en alldeles ordinär ömsesidigt gynnsam affärstransaktion, där Edgren värderade arbetet över pengarna och den andra parten värderade pengarna över arbetet.

Och varför är då sådana händelser så ovanliga att det rapporteras på det här sättet om dem?

Jo, ur Expressenartikeln:
Uppmanar du andra människor att göra samma sak?
– Det vet jag faktiskt inte. Jag begick ju faktiskt ett lagbrott.
Det visade sig dock sedan att Edgren i det här fallet inte begått något lagbrott - från Svenska Dagbladetartikeln (Metro skrev även en separat artikel på temat):
Fotnot: Eftersom summan som Jens Edgren betalade till mannen understiger 1 000 kronor behöver Jens Edgren inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter. Källa: Skatteverket.
Och det här är ett exempel på bland annat såväl skattekilar som byråkratikilar och ett samhälle där alldeles för mycket är olagligt - ifall Edgren före anlitandet exempelvis hade behövt stämma av med någon överhet att lön/arbetsredskap/försäkringar/anställningsvillkor överensstämde med vad de ansåg vara lämpligt, ifall han behövt fylla i en hoper formulär, ifall det hade varit olagligt att anlita någon utan att fastanställa dem eller ifall det utöver deras transaktion skulle betalas en tusenlapp till staten, så hade han gissningsvis nöjt sig med att bryggan inte sett hundraprocentig ut på fotografierna (och tiggaren hade fått nöja sig med en betydligt sämre dag).

Edgren sammanfattar sedan omständigheterna elegant i Metroartikeln:
När Jens Edgren får höra om Skatteverkets besked om att han inte gjorde något fel blir han glad.
– Det känns skitbra, då vill jag gå ut och uppmana folk att ta hjälp och ge dem värdighet och lite stålar.
Några tidigare inlägg på liknande tema:
- Jonas Sjöstedt och byråkratikilarna
- The B-bomb, alternativt death by 40 000 billion paper regulations
- Kalken och miljöbalken

Inga kommentarer: