torsdag 24 juli 2014

Squaring the cube

Ur Reasons artikel angående att Kacy Catanzaro (152 cm, 45 kg) tog sig genom första banan i American Ninja Warriors lokala uttagning:
Kacy Catanzaro has put to shame a lot of men much bigger than she.
Banan i fråga har inga fasta hinder i stil med att lyfta en viss vikt, utan handlar om att hantera sin egen kroppsvikt, och det är då en oerhörd fördel att vara liten - som exempel är världsrekordet i ryck för herrar i den lättaste viktklassen cirka 2,5 gånger kroppsvikten, medan motsvarande världsrekord för herrar i den tyngsta viktklassen med övre begränsning endast är cirka 1,9 gånger densamma (motsvarande för damer är cirka 2,0 kontra 1,8 gånger kroppsvikt).

Ju mindre du är desto starkare är du alltså kontra din kroppsvikt - en kroppsökning i kubik åtföljs av en styrkeökning i kvadrat, vilket för övrigt - precis som Snopes skriver - gör att de återkommande bilderna på gigantiska skelett är självklar fejk.

Det gör även att elitgymnaster - precis som Veronica Wagner påpekade - generellt är ovanligt små, medan idrottare som handskas med fasta vikter - som exempelvis kulstötare - är ovanligt stora. Och det gör också att kampsport ser olika ut beroende på om den utövas av lättviktare eller tungviktare, vilket tydligen även professionella kampsportsutövare som Josh Thomson har bekymmer att greppa.

Det här är vidare självfallet inget människoexklusivt fenomen - anledningen till att kattungar oftare än vuxna katter går med svansen uppåt är enligt John D. Barrow i klart sevärda klippet nedan just att kattungar är så mycket starkare per kroppsvikt:

(Direktlänk)

Några tidigare inlägg på liknande tema:
- Christian Cantwell, knappt idrottsman?
- Den perfekta idrottskroppen

Inga kommentarer: