måndag 30 juni 2014

Kanyebullen

Från Quickmeme:
Och samtidsanpassat:
Baserat alltså på händelsen nyligen där två personer trakasserades av polisen för att de sade "Nickelback", vilket polisen fick till "nickel sack", vilket tydligen på något vis kan kopplas till marijuana.

(Rubriken inspirerad av felmoftan på Twitter, Wests klassiska MTV Video Awards-instick, South Park-avsnittet och att Bullen är tysk slang för snutar.)

Kalifaaaat

Det jihadistiska Isis (ej att förväxla med Archers Isis) utropade nyligen ett kalifat - ur tidigare nyhetsartikel:
Som framgår av namnet ser sig Isis just som en stat, och gruppen tar sitt statsbyggande på allvar.
Och en sådan mening är en god grund för den som annars förespråkar statsinblandning att börja definiera vad Isis egentligen gör fel. Är det att de förstör livet för oliktänkande, att de förbjuder harmlösa fritidssysslor, att de bygger "uppblåsbara rutschkanor" när annat gissningsvis är viktigare, och är det i så fall nyansskilt eller väsensskilt jämfört med hur övriga stater fungerar?

Och enligt DN-artikeln så har de även bland annat "lagat gator", så hur mycket gator behöver de laga innan det är okej att korsfästa någon?

Larken Rose är i vanlig ordning bra på temat - What's So Bad About Nazis?:

(Direktlänk)

(Rubriken var tänkt som en Indiana Jones-anspelning, men funkar även till den indiska Thrillercovern.)

lördag 21 juni 2014

Genikonsultation

Från Braga Comics, via Memebase [klickbar för förstoring]:
Trots att jag ännu inte försörjer mig som tecknare så tänkte jag försöka samtidsanpassa serien:
Tidigare inlägg på temat:
- Heat balls!
- Paragraftornerare
- Moores lag redux

Putting the tack in attack

Från Lidls mjölkförpackning:
Alldeles grundläggande är ju sådan retorik djupt opassande - korna föds in i ett system där de helt utan antydan till fritt val rånas på sin produktion.

Ett tack bygger helt enkelt på frivillighet och ömsesidighet, och varje slavdrivare som tror sig kunna ta sig rätten att tacka slaven är skrämmande verklighetsfrånvänd.

(Direktlänk)

Uber och luguber

Från Metros förstasida den 26 maj:
Och vilka är det då som kritiserat Uber tillräckligt för att just det adjektivet ska användas för att beskriva företaget direkt på förstasidan? Ur Metro:
Taxiförbundet rasar över nykomlingen Ubers prispress i Stockholm.
"Kritiserat" alltså på samma sätt som någon skulle kallas kritiserad ifall en partners nydumpade ex-partner skulle ha något ofördelaktigt att yttra.

Nå, vad vill då Taxiförbundet med omnejd göra åt att taxinäringen är lagbunden att installera några lager byråkrati och därför inte kan tävla med Uber? Jodå:
Socialdemokraterna har – med bland annat Taxiförbundet, Transportstyrelsen och Skatteverket i ryggen – lagt en motion om att taxameterdispensen ska slopas helt och frågan ska avgöras nu i sommar.
Föga förvånande Harrison Bergeron stylee alltså, ty:
"Alla drabbas av det här, inte minst de mindre företagen" säger Taxiförbundets förbundsdirektör Per Juth.
"Alla", sade Bull.

Och i vanlig Streisandordning så kan ju anas vad resultatet av olika ländernas taxiförbunds rasande blivit - från Techdirt:
Uber long ago learned that every attack on its service is a fantastic promotional opportunity, but this "strike" may have been the best by far. In other words, it appears to have completely backfired on the strikers, with Uber signups in London jumping an astounding 850%. Basically, the "protests" have pissed off people at cab drivers and made them more aware of Uber.
Det kan även påpekas att Uber även på andra sätt skiljer sig från traditionell taxinäring - från Twitter:
Uberchaufförerna sätter alltså betyg på kunderna, på samma sätt som kunderna sätter betyg på chaufförerna. Såväl förare som passagerare får alltså ökade möjligheter att undvika exempelvis att åka ut i skogsområden med fullständigt okända personer, vilket jag definitivt snarare skulle sätta upp på Ubers pluskonto.

Vill man köra åt Uber (finns för tillfället bara i Stockholm av svenska städer) så kan man anmäla sig direkt på Ubers hemsida, och vill man åka med dem så registrerar man sig också på hemsidan och laddar sedan ner deras app (finns självfallet i bland annat såväl iTunes som Google Play); prisexempel finns listade.

Och skulle någon undra över uttalet så hjälper genialiske Flula till med det:

(Direktlänk)

torsdag 19 juni 2014

Sunk costs-felslut i vardagen

Ur dagens Metro, angående att centerpartiet vill ta bort spärrarna i tunnelbanan:
Vad tror du att allmänheten tycker om att ni vill ta bort spärrar som kostat åtskilliga miljoner?
Ur The Guardian för en vecka sedan:
We have to go back to Iraq to rescue democracy. After all, as Margaret Thatcher said at the time of the Falklands, why else do we have armed forces?
Tidigare på temat:
- Sunk costs

söndag 15 juni 2014

Dammsugarförsäljarecruise

Ur De Lyckliga Kompisarnas Dammsugarförsäljare blues (Spotifylänk; Youtubelänk inklusive inbäddning i slutet av inlägget):
Kvällen kom och jag sa:
Du har städat ganska bra.
Tack ska du ha, men tyvärr
nån dammsugare från nån dörrförsäljare det vill jag inte ha!
På samma tema, ur något av Magnus Betnérs uppträdanden (letade kort på Youtube utan att hitta det, men det fanns citerat på något spelforum):
Min dotter är två och ett halvt, när hon är tjugotvå och ett halvt och åker på finlandskryssningen och ligger med 1000 killar under samma kryssning och den 1001 har halva inne och hon säger "nej tack, det är bra nu" då ska det vara, Nej tack, det är bra nu.
Alltså exakt den typen av ömsesidig frihet och ömsesidigt gynnande som är så självklart i marknadssammanhang att DLK:s låt ovan avslutas med ovannämnda stycke.

Det är så grundläggande att dammsugarförsäljaren helt enkelt får ta sitt pick och pack och gå trots den oavlönade helkvällen att det inte behöver nämnas i texten - om och endast om båda inblandade parter (säljare och köpare) anser sig tjäna på ett utbyte så äger det rum; är endera part inte intresserad så blir det ingen affär oavsett hur intresserad den andra parten är.

(Direktlänk)

Tidigare inlägg på temat:
- Sympatisk punk (bloggetikett)

måndag 2 juni 2014

Mitch Hedberg förklarar regleringskilar

Från Wikiquote, finns även i något bristfällig version på Youtube:
This shirt is "dry-clean only"...which means it's dirty.
Helt enligt regleringars järnlag så leder hårda krav på rengöring till att rengöringen uteblir, på exakt samma sätt som exempelvis ökade minimilöner för att hjälpa lågavlönade leder till att anställningarna istället uteblir.

Om detta må man icke kallprata

En busschaufför stannade nyligen bussen under en körning och tröstade en tioåring i några minuter, vilket delades massivt i såväl sociala medier som på nyhetsplats - bland annat även hos BBC och Huffington Post.

Alla inblandade, inklusive passagerarna och arbetsgivaren, verkar vara nöjda med agerandet, så allt är självfallet bara väl, men här bör ändå påpekas vad som utgör själva nyhetsvärdet - hade André Grandin (busschauffören i fråga) sett tioåringen på sin väg till jobbet och hjälpt henne så hade inga nyheter skrivits trots att hans personliga gärning varit densamma och trots att flickan i fråga fått samma hjälp.

Men nu, när han behöver stanna en buss och har ett annat uttalat uppdrag, så hamnar plötsligt bollen på rätt planhalva.

Det är alltså själva fenomenet att han tar andra personers tid och resurser i anspråk (ifall bussen innehåller 60 passagerare så kostar varje hjälpminut dem en samhällstimme, helt borträknat eventuella missade anknytningar etc) som utgör nyhetsvärdet. Och i vanlig ordning så hamnar sidoeffekter som exempelvis de barn som eventuellt blivit ledsna hemma hos passagerarna för att deras föräldrar inte kom hem i tid på what is not seen-kontot.

Lika lite som man kan vara generös eller godhjärtad med andras pengar kan man vara det med deras tid.

(Rubriken och ämnesvalet inspirerade av fantastiska bloggen The Unbroken Windows återkommande inslag - 400 Googleträffar på "polite company" i nuläget - om diskussioner som inte direkt är optimerade för sociala sammanhang.)

söndag 1 juni 2014

Frihetliga sagor: De tre bockarna Bruse

De tre bockarna Bruse är en sedelärande historia där ett troll släpper en liten och en något större bock över bron för att sedan misslyckas med att övermanna den stora bocken.

Sagans sensmoral brukar generellt sägas vara "den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket", men sagan är egentligen inte berättad på det viset - skulle trollet gapat efter mycket men mist hela stycket så skulle det exempelvis kunnat ha fångat in de två första bockarna innan det även tyckt att det skulle passa att fånga in den stora bocken, och att de tre då gått samman och pucklat på trollet.

Alternativt kunde trollet ha fångat bockarna men släppt iväg dem så att de kunde äta sig "så feta, så feta" som de sedan gör - vilket de också upplyser trollet om, helt utan återkoppling i sagan - för att sedan försöka fånga dem igen på tillbakavägen, men att bockarna då är förberedda och övermannar trollet eller kanske går en annan väg tillbaka.

I det här fallet bjuder trollet inte ens upp till tillstymmelse till fight mot den stora bocken, och sett till det resultatet så borde även mellanbocken ha varit en jobbig matchning. Även den lilla bocken skulle nog också kunna tänkas försvara sig tillräckligt för att mellanbocken skulle hinna dit.

Vad sagan handlar om är istället vikten av att prova idéer i tid - hade trollet gett sig på den lilla bocken så hade det utöver den minskade skaderisken om inte annat fått en del tid över att försöka sig på andra försörjningsidéer.

Trolltänket är också ständigt återkommande vid statliga investeringar - skulle något verka misslyckas så tillförs ytterligare resurser ända tills de sitter där i Sydafrika i en arena för 30 000 personer med tre betalande åskådare eller med 2000 tåg som inte passar stationerna.

Det kan för övrigt noteras att Bruce Springsteens namn har tydlig bockkoppling - Bockarna Bruce, Springbock och Steenbock - take it away, internet:

(Direktlänk)

Tidigare inlägg på liknande tema: Frihetliga sagohjältar (bloggetikett), Frihetliga filmer (bloggetikett)