Left is right är ett företag där all uthyrningspersonal är diagnostiserade med Aspergers syndrom - alltså en form av högfungerande autism. De har generellt svårt att greppa sociala koder, och kräver mer rutiner än övrig befolkning, men är också ofta oerhört noggranna och bra på vad de intresserar sig för.
Fredrik Reinfeldt imponerades av företaget (som så vitt jag hittat inte är subventionerat), och likaså gör jag - efter att man undrat varför världen inte tar tillvara vissa talanger så är det naturliga steget att undersöka vad det är som hindrar.
Vanligtvis är det någon form av reglering som spökar, och jag antar att Left is right egentligen bryter mot några dussin diskrimineringslagar, men ser man inga särskilda hinder så bör man se möjligheterna att själv fylla tomrummet istället för att paralyseras av världens orättvisor eller inleda lobbyverksamhet för att få staten att införa "antidiskrimineringslagar". Liknande affärsidéer är exempelvis danska Specialisterne, Grameen Bank, Kiva och Percy Barneviks mikrolån via Hand in Hand.
Själva infallsvinkeln att se möjligheter istället för problem är grundläggande i att bygga en bättre värld - ett annat exempel är den forskare som såg bilder av oljeskadade fåglar och istället för att förfasas såg hårstråets fantastiska förmåga att absorbera olja. Några experiment senare visade det sig att hans aning stämde - hår tar upp fem gånger sin vikt i olja, se exempelvis U.S patent 6146529, och hår är därmed en oerhört billig och effektiv metod att rena vatten från olja.
Världen är långt från perfekt, men full av möjligheter.
[P1:s Tendens om Left is right: Social kompetens - inget krav, DN Chatt med Olle Öberg, VD.]
(Tidigare inlägg om arbetsmarknadsdiskriminering)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar