fredag 6 juli 2007

Det gröna Grönland

SvD och DN skriver om en forskarrapport som visar att Grönland var grönt, med barrskogar, fjärilar och tiogradig värme för några hundra tusen år sedan.

Vad som bör noteras är att den tecknade bilden i anknytning till artikeln inte visar några isbjörnar. Anledningen till det är naturligtvis att de dog ut när isen smälte.

2 kommentarer:

Harald sa...

Jovisst, och det var ganska varmt på Grönland senare också, för ca. 1000 år sedan drev norrmän jordbruk och hade boskap (mest får) där.

glasiolog og historiker sa...

Her var det mye kunnskapsløshet samlet på ett sted.

1) Artikkelen i DN inneholder en alvorlig, men karakteristisk feil. For ikke 120000, men 125000 år siden, i den såkalte Eem-tiden, sto havet vel seks meter høyere enn nå, Skandinavia var f.eks. en øy. Årsaken var sannsynligvis, at Vestantarktis var smeltet, muligens i en katastrofal "surge".

2) Det var ikke "norrmän" på Grønland, men islendinger. De overlevde ikke, men døde ut på 1400-tallet mot slutten av den såkalte "middelaldervarmen" (som var kaldere enn nå). Årsaken til dette var at de ikke drev jakt og fangst som eskimoene, det kunne de ikke på grund af sin religion. Se der en liten historisk leksjon for vår tids idioter: den som ikke kan tilpasse seg på grunn av sin religion (i vårt tilfelle kapitalismen) går under.

http://www.globalwarmingart.com/wiki/Image:1000_Year_Temperature_Comparison_png

http://www.globalwarmingart.com/wiki/Image:Holocene_Temperature_Variations_Rev_png

http://www.globalwarmingart.com/images/d/d3/Five_Myr_Climate_Change_Rev.png

http://www.globalwarmingart.com/images/e/e2/65_Myr_Climate_Change_Rev.png

http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=57&ItemID=13127