onsdag 10 september 2014

Stefan Löfvens way with words, igen

Stefan Löfven i P4 Östergötland (cirka 40 sekunder in i klippet):
Och vi ser att allt fler hamnar under medianinkomsten, alltså den mittersta inkomsten.
Och Löfven ger här tydligt uttryckt för sitt språkgehör - hade han stannat efter huvudsatsen så hade eventuellt någon kunnat tvivla angående hans kompetens, men sedan visar han kraftfullt och elegant medvetenheten i ordvalet genom att explicit förklara begreppet.

Som Blaise Pascal vackert formulerade så är det en ädel konst att uttrycka sig kortfattat, och Löfven är här närmast Hemingwayskt karg i sitt obönhörliga lotsande av lyssnaren till att fundera över varför han i ett sådant här tillfälle av begränsad tid - såväl vad gäller programmet som vad gäller valrörelsen - inte bara väljer ett sådant yttrande, utan även direkt tar sig tid att backa upp det.

Ty Löfven beskriver ju vad som är uppenbart - socialdemokraterna har suttit i opposition i snart åtta år, men ändå rullar samhället vidare och Sverige fortsätter att vara ett attraktivt land avseende såväl barnalstrande som inflyttning - det är ju endast i och med en ökad befolkning som allt fler hamnar under (och över) medianvärdet.

Och det är ju egentligen någonstans där - i verkligheten - som ett parti som vill framstå som ansvarstagande och samhällsbärande måste ta sitt avstamp, och allt detta uttrycker partiledare Löfven i blott en till synes trivial mening.

Den som nu, till skillnad från Löfven, inte har sådan glimrande koll på sådana här termer kan med fördel fortbilda sig via Mattecentrums pedagogiska film på temat - anpassad till sjunde klass, där man förutsätts kunna lära sig hantera begreppet i fråga:
(Direktlänk)

Tidigare inlägg på temat:
- Stefan Löfvens way with words

Inga kommentarer: