söndag 24 augusti 2014

Silkesvantar och järnnävar

Feministiskt Initiativs europaparlamentariker Soraya Post på Twitter:
Och det är ju här ett gott läge att åtminstone ta sig en bit på vägen att försöka definiera begreppet "våld".

Generellt bör de flesta vara överens att aggressionsvåld är fel (och väsensskilt från att exempelvis försvara sig mot en våldtäktsman) oavsett om man utför det personligen eller via lejd torped. Om du personligen skulle ha svårt att knacka på hos din fredlige granne för att kräva in halva dennes inkomst för att täcka dina behov så får du alltså ingen frisedel för att du anlitar våldsmonopolet att göra jobbet - fel är fel även klätt i uniform.

Vidare bör man se över vad som inträffar ifall det inte räcker med att "prata med varandra" - ifall exempelvis en sportkanal någonstans skulle besluta sig för att inte visa matcher ur den damhockeyproffsliga som Fi enligt partiprogrammet (pdf, sid 47) "ska verka för" trots att det framförts goda jämställdhetsargument så är det inte alldeles oproblematiskt att skicka dit en patrull som med lagligt dödligt våld som klangbotten övertygar dem att ändra sitt beslut. Erbjudanden du inte kan tacka nej till är helt enkelt djupt tvivelaktiga oavsett om det är maffian eller staten som står bakom dem.

Och om man nu inte håller med om ovanstående resonemang så bör man åtminstone försöka slänga ihop ett utkast till vad våld innebär - och även gärna se över vad teorin verkligen skulle innebära neutralt applicerad till samhällssituationen - innan man så självklart nyttjar termen i fråga.

(Direktlänk)

Inga kommentarer: