tisdag 26 augusti 2014

Göran Greiders chockdoktrin, igen

I vanlig ordning en smula sen på bollen, men Göran Greider i DN:
Kanske är denna västmanländska brand på väg att bli en politisk gamechanger? Men i så fall måste den debatteras ur klimat- och miljöperspektiv! I en rätt avslagen valrörelse borde systemkritiska flammor kunna antända den politiska debatten.
Runt 2008 skrevs det oerhörda mängder om Naomi Kleins chockdoktrinsteori (bland annat gav Johan Norberg ut en bok och skrev en hoper debattartiklar) - alltså sammanfattningsvis att kriser används för att tvinga fram liberaliseringar. Som Greider demonstrerar ovan så är förhållandet självfallet det direkt omvända - kriser resulterar ofta i "någon måste göra något", vilket ger ökad statlig inblandning, gigantiska statliga utredningar, massövervakning etc, och intresset för Kleins tes falnade en smula:

Greider skriver även att branden "nått nästan apokalyptiska dimensioner och det går inte längre, för någon, att få den där branden ur huvudet", men det är ju snarare förbluffande hur fort det går att just inte tänka på den här typen av händelser direkt de är uppklarade - precis som Kleins chockdoktrin.

Några tidigare inlägg på temat (Greider har även en egen bloggtagg):
- Greiders chockdoktrin
- Och lite mer chockdoktrin
- Chockdoktrinen i verkligheten , igen

Inga kommentarer: