torsdag 23 januari 2014

Ohlympisk budgetering

Lars Ohly på Twitter, angående Per Ankersjös debattartikel:
Lars Ohly har bara 140 tecken tillgodo, men självfallet känner en samhällsengagerad politikveteran som Ohly till exempelvis att notan vid den här typen av projekt har en tendens att överstiga budget - från SvD:
Men en rapport från Oxford universitet visar att vinter-OS på sistone alltid har blivit dyrare än beräknat. Vid det senaste evenemanget i Vancouver 2010 var den budgeterade budgeten cirka 1,5 miljarder dollar. Den faktiska notan landande på omkring 2,3 miljarder dollar. Det innebär att de faktiska kostnaderna översteg de budgeterade med 17 procent i lokal valuta och i reala termer. 

Det kan anses vara ett litet övertramp i jämförelse med flera tidigare OS. Motsvarande andel vid OS i Torino 2006 var nämligen 82 procent, för Salt Lake City 2002 var den 29 procent och i Nagano 1998 var den 56 procent.

Den som går ännu längre tillbaka i tiden ser att kostnaderna har skjutit än mer i höjden. Vid vinter-OS i Lillehammer 1994 beräknades kostnaderna för evenemanget bli några miljarder kronor. Den slutgiltiga prislappen blev 277 procent högre i reala termer.
Och som exempel på resultat av sådana överskridelser så behövde Montreal 30 år på sig för att betala av skulderna för OS-parken som byggdes inför vinter-OS 1976, och de uppblåsta underhållskostnaderna anar jag är helt utanför den kalkylen.

Angående sådant anläggningsunderhåll så är Huffington Posts bildspel över övergivna OS-arenor sevärt, och även Business Insiders artikel om Aten-arenorna är intressant. Vidare på temat kostar exempelvis Beijings spektakulära fågelboarena från OS 2008, med plats för 91 000 åskådare, cirka 11 miljoner dollar (drygt 70 miljoner kronor) per år att underhålla, och användes enligt The Atlantic i juli 2012 mest till att låta turister ta en Segwaytur i, men det har även gjorts andra försök - från NPR:
Since the Olympics, a number of tactics have been tried: The construction of man-made ski slopes turned it temporarily into a winter wonderland, and tightrope walker Adili Wuxor spent two months living suspended on a tightrope above the Bird's Nest trying to set a new world record.
Spelen blir dessutom ständigt dyrare att arrangera, och kommande vinter-OS i Sochi är det utklassningsvis dyraste i historien - 12 miljarder dollar budgeterades, och nu med sju månader kvar beräknas kostnaden ha stigit till 50 miljarder dollar (cirka 325 miljarder kronor), att jämföra med de cirka tio miljarder kronor som Sverige budgeterat - en del i den budgetskillnaden skulle kunna anas vara att Sverige beräknat klara sig utan späckhuggarinflygningar.

Ohly har vidare självfallet korrigerat sin kalkyl så att den inte räknar statliga bidrag som intäkter, något som annars - enligt Robert Barney, grundare av International Centre for Olympic Studies - innebär att inget olympiskt spel någonsin gått med vinst, och som tillräckligt intresserad inom området för att föreslå mångmiljardinvesteringar så känner han självfallet till Peter Ueberroths framgångskoncept med privat finansiering, vilket slutade med ett rapporterat plussaldo om cirka 250 miljoner dollar efter att han "kept the checkbook close and the government money out of reach".
Rehbinder sammanfattar diskussionen elegant:
Tidigare på liknande tema:
- Kalken och miljöbalken

Inga kommentarer: