måndag 17 januari 2011

Shredder demonstrerar kreativ förstörelse

Hela mobiltelefonietablissemanget rasar mot ny teknik (dra gärna paralleller till exempelvis reklamkampanjer om telefonjack) som gör det betydligt billigare att ringa (enter i stort varenda branschkampanj i övrigt), och bryr sig inte ens om att passera nazismen på väg mot att jämföra det med barnporr.

Och sådan är den ständiga cirkeln - blott en teknikgeneration gör forna innovatörer och rebeller till bromsklossar och regleringsivrare, vilket Shredder demonstrerar dödföddheten i i Teenage Mutant Ninja Turtles-avsnittet A Thing About Rats - ur Nostalgia Critics TMNT-recension (det är även värt att notera att mötet sker mellan kulturens två ständiga skurkar: vetenskapsmannen och entreprenören - ett tema Johan Norberg skriver träffande om i När människan skapade världen):

(Direktlänk)

Baxter Stockman: "You see, there's no place for pests to hide from my Mousers."
Fet kapitalist som dog en ynklig död i pina under mängdens jubel: "Get outta here! Get rid of all rats, eh? What, are you crazy? You wanna drive me out of business?"
Shredder: "The short-sighted fool doesn't know what he's missing."
Baxter Stockman: "Wh-who are you?"
Shredder: "Someone who wants to produce your Mousers on a va-a-ast scale."

På samma tema så har suveräne Michael Rizzo skrivit om färjetrafiken i New York (inlägget är dock av någon anledning borttaget, så det går inte att direktlänka), där en tidigare monopolist köpte upp och lade ner förste konkurrent att våga sig in på marknaden, vilket fick till följd att fler gav sig in på marknaden i hopp om att bli uppköpta för enkla pengar. Priset för en färjebiljett sjönk till noll kronor, vilket det ligger kvar på än idag.

Joseph Schumpeter döpte det här fenomenet till kreativ förstörelse, vilket jag egentligen inte tycker är en särskilt lysande term då det känns som ett what is not seen-felslut eftersom det alldeles grundläggande handlar om förstörandets antites skapande och alltså osar baklängesevolution, men termen är så etablerad att det inte går att undvika den. Det kan också noteras att det land som "förlorat" överlägset flest industrijobb de senaste åren är Kina (läs exempelvis Mike Munger eller Michael Rizzo på temat) - oavsett hur imponerande något än utförs så går det inte att i längden ta strid mot samtiden, vilket självfallet är väldigt positivt.

Finns efterfrågan så kommer någon helt enkelt stilla den - det vanliga talesättet är att några bygger vindskydd medan andra bygger väderkvarnar, men här handlar det om att lägga sig i fosterställning, blunda och försöka förbjuda väderomslag.

Så, mobiltelefonoperatörer, en gång i tiden behövdes ni för att rensa upp en tillvaro där Helt Apropå kunde skämta om drottningens bekymmer med att skaffa ett telefonabonnemang - nu några decennier senare är det ni som sitter i Televerkets stol. Tänk vad tiden gått fort, tänk så mycket ni gjort, men nu är det slut för alltid.

Inga kommentarer: