fredag 12 februari 2010

Jämlikhetsanden

Schemat har inte riktigt tillåtit bloggande på sistone, men några timmar uppbokad tid föll bort, så jag ska försöka få iväg åtminstone några av de inlägg som samlats i utkasthögen.

The Spirit Level (Jämlikhetsanden på svenska) har fått spaltmil för sin tes att jämlika samhällen är bättre än mindre jämlika dito; mer länkar kommer när jag fått tid över att läsa boken i fråga och hunnit sammanställa mer diagram, men bara som exempel - siffror från UNDP [diagrammen klickbara för förstoring]:

Förväntad livslängd kontra 10 rikaste procentens andel jämfört med fattigaste 10 procenten:
Förväntad livslängd kontra BNP per capita:
Ovanstående diagram i betydligt större format, med klippta axlar och med länderna utskrivna:
- Förväntad livslängd kontra 10 rikaste procentens andel jämfört med fattigaste 10 procenten
- Förväntad livslängd kontra BNP per capita

Det bör noteras att The Spirit Level bara bygger sitt resonemang på 20 utvalda rika länder och att de dessutom använder de rikaste 20 procentens andel kontra de fattigaste 20 procenten (för övrigt det enda jämlikhetsmåttet som UNDP inte använder), men så fort saker och ting lugnar sig en smula ska jag gräva mer i siffrorna, och även gissningsvis skriva ihop någon harang om något som bland andra Russ Roberts (Econtalk, Cafe Hayek) ofta återkommer till - vad göra ifall statistiken inte är på ens sida?

Tidigare inlägg på liknande tema:
- Ekonomisk frihet kontra förväntad livslängd

1 kommentar:

Jakob H sa...

Kul att se nya inlägg från dig, och väldigt läsvärda, som oftast är fallet. Ser att det inte alltid är rusning i kommentarsfälten, så jag tänkte passa på att meddela min uppskattning! Keep up the good work!