onsdag 2 juli 2008

"Polisen maktlös mot mördarhundarna"

Det var ett tag sedan senast, men nu skriver Aftonbladet om hundattacker igen. Nu gäller det ingen ras som kan kallas för skräpbegreppet "kamphund", men jag antar att de flesta som läser "mördarhund" någonstans ändå kopplar till pitbulldebatten, vilket jag antar är vad journalisten önskat. Att det sedan - oavsett hur tragiskt det är - naturligtvis inte kan kallas mord när djur dödar djur är tydligen smällar som får tas för att få till en kvällstidningsingress.

Nå, dobermann är en svår ras, mycket svårare än exempelvis pitbull, och därmed en olämplig hund för ovana hundägare, vilket dels hundägaren borde läst på om och sedan hunduppfödningen upplyst om. Att hålla en dobermann okopplad i tätbebyggt område tyder på för dåligt omdöme hos ägaren för att vara en lämplig dobermannägare.

Debatten är naturligtvis ändå gravt missriktad - att ständigt fokusera på hundrasen är ungefär jämförligt med att vid varje misshandel fokusera på vilka vapen som använts. En korrekt uppfostrad och välskött hund är inte farlig, och det vore intressant att undersöka ägarna till de hundar som skadat/dödat en människa/hund - exempelvis hur de uppfostrat hunden, om de gått lydnadskurser, hur mycket tid de varit tillsammans med hunden, hur mycket de kan om rasen, om de haft hund tidigare, och så vidare.

Jag törs gissa att det finns långt klarare samband mellan ägare och hundattack än mellan hundras och attack, men det är ju inte lika enkelt att skriva larmrubriker om.

För övrigt: angående just dobermannen som ras så är den en aktiv och intressant hund med mycket personlighet om den sköts väl - ta gärna en titt på Youtube-klipp, exempelvis det här:

(Direktlänk)

(Som sidospår så undrar jag vad som var poängen med Neos trollinlägg (1, 2, 3) om hundar.)

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja tyvärr så kan alla felbeteende skyllas på ägaren. Ett för dårligt ledarskap. Det finns en liten möjlighet att hunden har ont någonstans och biter i tron att det är den närmaste som tillför hunden smärta.

Det är samma med ouppfostrade barn. Vi straffar ju inte föräldrarna när deras barn blir kriminella och misshandlar våldtar och mördar andra människor, knarkar och förstör samhället...

Sluta att klaga på att hundarna skulle vara ett problem i samhället...

Det är just vi människor som förstör varandra och att vi klampar fram och utrotar en massa djur och denna planeten pga. Pengar och prestige, och bekvämlighet....

PA