söndag 23 mars 2014

Regler och heder

Damfinalen i ishockey avgjordes nyligen. Efter ordinarie tid, med en spelare utvisad, så begärde Modo mätning av Linköpings målvakts mask. Masken visade sig vara reglementsenlig, vilket resulterade i ytterligare en utvisning för Modo, och Linköping avgjorde SM-finalen i det påföljande numerära överläget.

Intressant nog så gick Modo gick ut på sin hemsida efter matchen och bad om ursäkt för mätningen, trots alltså att den starkt bidrog till att de förlorade matchen:
När krutröken lagt sig vill såväl MODOs ledning som tränare beklaga beslutet, då det ej stämmer överens med de sportliga värderingar MODO Hockey står för.
Nu är det här måhända blott en gissning, men jag har svårt att tro att Modo formulerat en motsvarande ursäkt ifall någon spelare exempelvis rivit ner en Linköpingspelare som annars hade fått ett friläge i slutet av matchen, trots att även det hade utgjort ett regelbrott.

Men precis som Mike Munger diskuterar i tidigare omnämnda högintressanta Econtalk så finns det utöver det officiella regelverket även en hederskod, och mätning av utrustning är helt enkelt inte något man gör - särskilt inte för att avgöra en SM-final.

Trots alltså att Modo helt följde regel 260 så törs jag ana att en överväldigande majoritet idrottsintresserade tycker att det var ett gravt felaktigt beslut (och att det hade tagit mycket från vinsten ifall mätningen hade gett Modo fördel), och att det här är något som kommer förfölja Modotränaren under resten av hans hockeyliv.

Det räcker helt enkelt inte med att något är enligt lagboken för att det ska vara okej - varken inom eller utanför idrotten.

Tidigare på temat:
- De senaste Econtalklärdomarna

Inga kommentarer: